Влада

Влада Житомира обіцяє виграні по суду 11,5 млн. грн. витратити на ремонт доріг та будинків

27 March 2012, 17:56

22 березня Вищий господарський суд України скасував постанову Рівненського апеляційного господарського суду у задоволенні позову ПАТ «Західінкомбанк» до виконкому Житомирської міськради про стягнення 11 млн. 513 грн. та визнав недійсним договір поруки, укладений колишнім мером Житомира Вірою Шелудченко в 2007 році.

Про це перший заступник мера Житомира Галина Семенець повідомила на брифінгу 27 березня.

У 2007 році орендне підприємство «Житомиртеплокомунєнерго», яке було засноване трудовим колективом підприємства та не являлось комунальним господарством, отримало в Західінкомбанку 10 млн. грн. та використало ці кошти на власні потреби. Разом з тим, рішенням сесії Житомирської міськради минулого скликання було передано в заставу котельню по вул. Жуйка, 12, в якості забезпечення виконання кредитного договору. Крім того, колишній мер Віра Шелудченко підписала договір поруки, за яким виконком міськради поручився бюджетними коштами за виконання зобов’язань ОП «Житомиртеплокомуненерго» за кредитним договором на суму 10 млн. грн..

У 2011 році виникла заборгованість по кредиту і банк звернувся до суду про стягнення з виконкому, як з поручителя, заборгованості в розмірі 11 млн.513 тис. грн.

Міськвиконком в травні 2011 року подав зустрічний позов до Західінкомбанку про визнання договору поруки недійсним, оскільки він був укладений з порушенням чинного законодавства. Одночасно з цим, на стороні нинішньої влади міста в справу вступила прокуратура Житомира.

Суд першої інстанції задовольнив позов виконкому, однак Рівненський апеляційний господарський суд скасував дане рішення.

Нарешті, 22 березня 2012 році остання судова інстанція – Вищий господарський суд України відмовив у задоволенні позову ПАТ «Західінкомбанк» та визнав договір поруки недійсним.

«Вищий господарський суд всебічно вивчив матеріали по справі і дійшов висновку про правомірність вимог виконкому. Враховуючи те, що виконком не може буде поручителем підприємств, установ і організацій некомунальної форми власності та те, що Шелудченко підписувала договір поруки, не маючи відповідних повноважень, суд врахував наші докази та відхилив позов Західінкомбанку. Таким чином, ми зберегли в міському бюджеті 11,513 млн. грн.. Тепер ми маємо можливість ремонтувати дороги, дахи будинків та мережі водо- та теплопостачання», - зазначила Галина Семенець.

На запитання, хто ж буде відповідати за неправомірні дії по цій справі та чи буде відкрито кримінальну справу щодо посадових осіб, Галина Семенець повідомила: «Питання злочинності дій та визначення відповідальних осіб по даній справі – це компетенція правоохоронних органів. Вони знають про судові рішення. Чи буде відкрита кримінальна справа по даному випадку щодо посадових осіб, мені поки що нічого не відомо».

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі