Суспільство

Уродженець Житомирської області отримав азійський аналог Нобелівської премії

29 January 2013, 17:01

Уродженець міста Радомишль Житомирської області, заслужений лікар України Валерій Дубров став першим українцем, якого нагородили Міжнародною премією Миру Гузі.

Про це повідомляє Український медичний часопис.

Азіатський аналог Нобелівської премії - Міжнародну премію Миру Гузі головний лікар Чернігівського обласного протитуберкульозного диспансеру Валерій Дубров отримав у січні 2013 року.

Валерій Дубров народився у 1948 році в місті Радомишль Житомирської області, закінчив Вінницький медичний інститут ім. М.І. Пирогова і працював лікарем-фтизіатром, головним лікарем Ріпкинської туберкульозної лікарні на Чернігівщині. З 1980 по 1984 р. був консультантом із фтизіатрії в Алжирі. Нинішню посаду обіймає з 1993 р.

Нещодавно у своєму медичному закладі Валерій Дубров ініціював випробовування нового американського імуномодулятора, що дає надію на пришвидшене одужання як особам із туберкульозом легень, так і пацієнтам з імунодефіцитом та онкологічними захворюваннями. За 30 днів була практично вилікувана група пацієнтів, які при застосуванні класичних методів лікування туберкульозу одужують протягом 6–8 місяців. Нині препарат застосовують у лікуванні хворих на ВІЛ. А також йдуть перемовини щодо будівництва на Чернігівщині фабрики з виробництва зазначених ліків для потреб України.

Під час нагородження переможців Міжнародної Премії Миру Гузі, яка відбувалася у столиці Філіппін Манілі, Валерій Дубров у своїй короткій промові закликав берегти нашу планету від голоду, злиднів та інфекційних захворювань.

Український фтизіатр вразив медиків Філіппін своїм професіоналізмом і вони запросили його та українських фахівців до взаємовигідної співпраці у боротьбі з туберкульозом.

Премія Миру Гузі — найвідоміша в Азії і одна з найвідоміших у світі. Заснована вона була у Філіппінах в 2002 році. Серед ініціаторів створення премії — національний герой, партизан часів Другої світової війни, борець за права людини — капітан Джеменіано Жав’єр Гузі. Її фонд має на меті уславлення і нагородження видатних особистостей чи груп людей у всьому світі, які зробили відчутний внесок у справу утвердження миру і прав людини в наукових дослідженнях, політиці, виконавчому мистецтві, літературі, медицині й філософії, журналістиці, гуманітарних науках, фізиці, хімії, релігії, бізнесі та філантропії, економіці, інтернаціоналізмі. Щороку з тисячі претендентів на її отримання обирається в середньому півтора десятка осіб.

Фото Урядового кур’єру  та порталу Чернігова 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі