Події

В селах Житомирської області кровососні комахи атакують худобу: 12 корів загинуло, 40 – на лікуванні

29 April 2013, 16:02

Як стало відомо Житомир.info, від нападу зграй кровососних комах в селах Житомирської області хворіють та гинуть корови і коні.

«У власному домогосподарстві утримую коня. Забираючи тварину з пасовиська, був шокований: голова коня опухла, тварина важко дихала. Подібною хворобою занедужала і корова, котра разом з чередою була на випасі. Кажуть, на тварин нападають зграї дрібних комах, від яких у худоби набрякають дихальні шляхи. Люди вже перестали випускати корів на пасовиська», - розповів житель смт Романова Валерій.

Як пояснив Житомир.info заступник начальника управління ветеринарної медицини в Житомирській області Володимир Вісик, мова йде про кровососних комах – гнус.

«Дійсно, 26-27 квітня, на території деяких районів області склалася непроста ветеринарна ситуація. Через підвищену вологість внаслідок паводків, а також доволі високу температуру повітря відбувається інтенсивний розплід гнусу – двокрилих кровососних комах, котрі нападають на худобу. Особливо інтенсивно гнус розплоджується в поліських регіонах: у низинах, на болотах та інших вологих місцях, де тепло і безвітряно. Гнус нападає на тварин величезними роями, уражає м’які місця, виділяючи при цьому велику кількість токсинів. Укуси комах викликають значні набряки та інтоксикацію усього організму тварини. Так, у Любарському районі внаслідок укусів гнусом загинуло п’ять  голів худоби, стільки ж – у Романівському та дві у Червоноармійському. Близько 40 голів худоби нині знаходиться на лікуванні», - поінформував Володимир Вісик.

Як розповів заступник голови Житомирської облдержадміністрації Микола Дейсан, про ситуацію із захворюванням тварин в області через гнус стало відомо 26 квітня.

«Нам стало відомо про це ще у п’ятницю, і ми відразу ж відреагували на ситуацію та відправили відповідні телеграми на сільські ради. Хочу закликати селян, котрі живуть у поліський зоні, не випасати худобу біля боліт та заплав, поблизу річок і у низинах. Місця випасу повинні також мати добру вентиляцію. Не варто заганяти корів у ліс, де парко і волого. Більш спокійними можуть бути селяни у лісостеповій зоні. В Попільнянському і Ружинському районі, наприклад, пасовиська зазвичай добре провітрювані, а рівень вологи не надто високий», - пояснив Микола Дейсан.

За словами Володимира Вісика, очікується, що ситуація вирівняється упродовж 3-5 днів. Також заступник начальника управління наголосив, що, за умови вчасного звернення до спеціалістів, худобу, уражену через укуси гнусу, можна вилікувати.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі