Суспільство

У Житомирі хочуть встановити меморіал на місці колишнього концтабору «Stalag-358»

8 May 2013, 10:18

У Державному архіві Житомирської області відкрито тематичну виставку, присвячену подіям Великої Вітчизняної війни на терені Житомирщини в 1941-1944 роках.

Така виставка експонується кожного року напередодні Дня Перемоги і базується на унікальних архівних документах, більшість з яких тривалий час були недоступні широкому загалу пересічних громадян. Сьогодні ці документи сприяють більш об’єктивному баченню подій періоду окупації Житомира і області. Це стосується, у першу чергу, довго замовчуваної теми підпільної діяльності ОУН(б) і ОУН(м) і не до кінця висвітленої теми Богунського концтабору радянських військовополонених «Stalag-358», адже всі червоноармійці, які під час війни потрапили в полон, у радянську добу вважалися «зрадниками Батьківщини».

Результатом вивчення й досі маловідомих для істориків документів Житомирського облархіву, а також архівних документів ФРН стали дві нові книги, які щойно вийшли у краєзнавчому видавництві «Волинь». Вони називаються «В огне войны»/Житомир 1941-1944. Оккупация. Сопротивление. Освобождение»( автори – Владислав Кругляк і Андрій Савчук) і «Stalag- 358/Трагедия житомирского забытого «Освенцима» (автор – Андрій Савчук) і суттєво збагачують воєнну історіографію Житомира і області.

На виставці голова обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Георгій Мокрицький представив ескізну пропозицію меморіального комплексу (архітектор – Петро Перевозник), який пропонується влаштувати на місці масового поховання 67 тисяч наших співвітчизників – в’язнів Богунського концтабору «Stalag-358», замордованих під час окупації Житомира нацистськими загарбниками. Основним елементом комплексу має стати стара водонапірна вежа – німий свідок трагедії.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі