Місто

За 6 років влада Житомира так і не спромоглася спорудити пам’ятник Олегу Ольжичу

28 May 2013, 10:00

27 травня в житомирському кінотеатрі «Україна» відбувся захід, присвячений Дню Героїв. Учасники заходу говорили про те, що необхідно довести до логічного завершення призупинене владою встановлення в Житомирі пам’ятника Олегу Ольжичу.

Краєзнавець Георгій Мокрицький нагадав, що рішення про увічнення пам’яті Ольжича було прийняте ще 6 років тому. У 2007-му – на відзнаку столітнього ювілею від дня народження нашого видатного земляка, поета і вченого, українського політичного і громадського діяча було видано Указ Президента України та Постанову Кабінету Міністрів, згідно з якими передбачалось встановити пам’ятник Олегу Ольжичу на його батьківщині – в Житомирі.

У конкурсі на кращий проект, який оголосила міська влада, переміг творчий колектив у складі заслуженого художника України Олександра Вітрика (нині покійного) та заслуженого архітектора України Петра Перевозника (обидва – житомиряни).

Ці автори спроектували пам’ятник у сквері на розі Малої Вільської (тепер Ольжича) та Старої Вільської (тепер Перемоги ). Таке місце його розташування найбільш вдале, оскільки неподалік від нього в будинку, що не зберігся до наших часів, у 1907 році й народився Олег Ольжич (справжнє прізвище Кандиба).

Як повідомляв Житомир.info, у 2007 році мерія Житомира оголосила конкурс на пам’ятник Олегу Ольжичу, який планувалося спорудити в 2007-2008 роках. 

Модель скульптури Олега Ольжича роботи Олександра Вітрика

Ескіз благоустрою скверу на розі вулиць Олега Ольжича і Перемоги з пам’ятником Олегу Ольжичу

Заслужений художник України, житомирський скульптор Олександр Вітрик у творчій майстерні

Заслужений архітектор України, житомирський зодчий Петро Перевозник біля будівлі церкви Заповіту Ісуса Хреста, що була ним спроектована

Фото і фоторепродукції Георгія Мокрицького

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі