Економіка

У Житомирській області більше половини родючих земель обробляють заїжджі інвестори

1 July 2013, 12:57

 В Житомирській області більше половини родючих земель орендують інвестори.

Про це Житомир.info повідомили в департаменті агропромислового розвитку Житомирської облдержадміністрації.

«Станом на 1 січня 2013 року в обробітку інвестиційних компаній сконцентровано 338,5 тис. га сільськогосподарських угідь (26% від наявних сільгоспугідь області  та 55,7% від ріллі всіх сільгосппідприємств). Інвестиційними компаніями виробляється 75 % валового виробництва зерна, майже 90% - зернової кукурудзи, понад 70% - сої, соняшнику та ріпаку», - інформує агродепартамент.

Перелік найбільших компаній, які працюють на території області:

ПАТ «ТАКО» - здійснює свою діяльність на території чотирьох районів: Андрушівського, Попільнянського, Ружинського та Брусилівського. Орендує 28,6 тис.га землі, в основному займається вирощуванням зернових та технічних культур;

ТОВ «АТК» - працює на території Бердичівського, Любарського та Чуднівського районів, орендує 19,3 тис.га земель. Займається в основному вирощування зернових культур;

Естонсько-норвезька фірма «Експерту Інвест ОУ» - здійснює господарську діяльність  на території Андрушівського, Черняхівського та Брусилівського районів. Орендує  майже 25 тис.га сільськогосподарських угідь;

ПС ПАФ «Світанок» орендує землі на території Андрушівського, Бердичівського та Ружинського районів. Орендує 19,2 тис. га землі.  В основному вирощують зернові та технічні культури, мають власний елеватор та сушильне господарство.

Також в Житомирській області активно працюють: ТОВ СП «Нібулон»  (Ружинський, Чуднівський, Романівський, Житомирський район), ПП «Галекс Агро» (Новоград-Волинський та Баранівський район), ТОВ «Лотуре Агро» (Романівський, Баранівський, Червоноармійський район), ТОВ «Райз Полісся» (Лугинський, Малинський, Народицький, Овруцький район).

В департаменті агропромислового розвитку зазначають, що кошти в сільське господарство вкладають і ряд іноземних інвесторів. Дві компанії працюють із залученням капіталу Російської федерації:  ТОВ СП «Спіка» в Андрушівському районі та ТОВ «Велике Поле» в Овруцькому районі.

Також в Андрушівському районі працює ТОВ «Укр Агро РТ» (кошти Естонія-Норвегія ) та ТОВ «Агро Андрушівка» (Австрія), в Попільнянському районі – Банк «Галуа-інвест» (Кіпр), в Чуднівському районі – ТОВ «Аграрний фонд Терещенка» (Франція), в Черняхівському районі – ДП «ДанМілк» (Данія).

Довідка: Нібулон – компанія була заснована у 1991 році з метою виробництва та реалізації гібридів кукурудзи та соняшнику. На сьогоднішній день «Нібулон» є одним з найбільших експортерів зерна з України. До складу холдингу входять понад 36 с/г підприємств з 10 областей України які обробляють понад 70 тис. га землі.

Аграрна технологічна компанія (АТК) – заснована у 2004 році. Спеціалізується на вирощуванні зернових, олійних культур і картоплі. АТК також є імпортером та дистриб'ютором с/г техніки та засобів захисту. Має власний елеватор потужністю 85 тис. т. Земельний банк - 32 тис. га.

Лоутре-Агро – була заснована в 2006 році в складі корпорації «Лоутре». Має 17 філій в 3 областях. Площа земель в обробітку - біля 100 тис. га.

ТАКО – заснована в 2005 році, регіони діяльності – Київська та Житомирська області. Основним напрямком діяльності є виробництво зерна кукурудзи та сої. Земельний банк - 50 тис. га.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі