Суспільство

Житомирські студенти-історики будуть розкопувати давньоруські городища

8 July 2013, 17:58

Науковці Інституту археології НАН України спільно зі студентами-істориками Житомирського державного університету імені Івана Франка проведуть археологічні розкопки на давньоруських городищах в м. Олевськ і Коростень Житомирської області та поселеннях трипільської культури Ожеве-острів поблизу с. Ожеве Сокирянського району Чернівецької області та Бернашівка-1 поблизу с. Бернашівка Могилів-Подільського району Вінницької області.

Про це повідомляють у прес-центрі університету.

Інститут археології НАН України протягом останніх років проводить планові археологічні дослідження в межах Житомирської області на пам’ятках, які відносяться до широкого хронологічного періоду: від кам’яної доби до періоду пізнього середньовіччя. В липні та серпні 2013 року  Житомирська археологічна експедиція ІА НАНУ на чолі з фахівцем у галузі давньоруської археології Андрієм Петраускасом вкотре буде проводити археологічні розкопки на давньоруських городищах в м. Олевськ і Коростень. У експедиції знову візьмуть участь студенти історичного факультету ЖДУ імені Івана Франка.

«Уже 10 сезон студенти спеціальності «Історія» історичного факультету ЖДУ імені Івана Франка проходять польову археологічну практику, а на базі Житомирської археологічної експедиції ІА НАНУ –  вчетверте. Завдяки дослідженням врятовано від руйнації декілька археологічних комплексів та об’єктів, зібрано величезну колекцію різноманітних предметів: частини скляних браслетів, намистини, цвяхи давньоруського часу, наконечники стріл, натільний хрестик 12 ст., фрагменти посуду давньоруського часу, шиферні прясельця, знаряддя праці, якими користувалися наші предки тощо. Деякі з  цих знахідок зберігаються і виставлені для огляду в експозиції Археологічного музею університету», - розповіла керівник археологічної практики, директор Археологічного музею ЖДУ імені Івана Франка Марина Хададова.

А з 15 по 30 липня 16 істориків-франківців увійде до складу Дністровської комплексної археологічної експедиції ІА НАНУ. Разом із науковцями вони досліджуватимуть поселення трипільської культури Ожеве-острів поблизу с. Ожеве Сокирянського району Чернівецької області та поселення трипільської культури Бернашівка-1 поблизу с. Бернашівка Могилів-Подільського району Вінницької області.

За словами ректора ЖДУ імені Івана Франка Петра Сауха, студенти-учасники під час експедицій проживають у наметах, що сприяє фізичному та моральному оздоровленню.

Фото прес-центру ЖДУ ім. І. Франка

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі