Суспільство

У підприємців, які збудували церкву в Попільні і хочуть перейти до Київського патріархату, почалися проблеми

25 October 2013, 13:10

 Прихожани з села Попільня однойменного району Житомирської області заявляють, що на меценатів їхньої церкви чиниться тиск через рішення громади перейти з Московського патріархату у Київський.

«Визивають у кабінети, одному підприємцю сказали, щоб він закрив бізнес і він закрив. Це правда», - розказують місцеві мешканці.

Світлана Аврамчук розказує, що представники Московського патріархату, які приїжджали в серпні, попереджали її про тиск на бізнес.

«Попереджали якщо ми не отступим, то буде удар по бізнесу. Ми з чоловіком залишилися при своїй думці, тепер чекаємо перевірку», - каже Світлана.

Рішення про перехід у Київський патріархат люди прийняли на початку жовтня і понесли документи в Житомирську облдержадміністрацію. Але обласні чиновники, які приїхали у Попільню, повідомили – комплект неповний. Немає свідоцтва про реєстрацію релігійної громади, яке знаходиться на руках у представників Московського патріархату.

Рішення про перехід у Київський патріархат люди прийняли на початку жовтня і понесли документи в облдержадміністрацію. Але обласні чиновники, які приїхали у Попільню, повідомили: комплект документів неповний без свідоцтва про реєстрацію релігійної громади. А воно на руках у представників Московського патріархату:

Чиновники пояснюють: якщо люди не хочуть залишатися у Московському патріархаті, вони можуть реєструвати нову громаду і просити у місцевої влади нове приміщення, бо землю разом з церквою, яку самі будували, вони втрачають:

«Повірте мені, за 15 років у сфері державно-церковних відносин, я переконався – є проблеми не міжконфесійні, а є проблеми матеріальні, іде боротьба за майно, за нерухомість», - наголосив спеціаліст департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Житомирської ОДА Олександр Пивоварський.

Люди кажуть, боротимуться далі, нехай навіть доведеться роками судитися, щоб отримати документи. А наразі прихожани шукатимуть хоча б тимчасове приміщення, де можна буде проводити службу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі