Місто

Як сьогодні виглядає один з трьох житомирських літаків

25 March 2014, 17:56

У 1974 році над берегами річки Кам'янка в Житомирі був зведений пам'ятник «Літак МиГ-15, що злітає в небо» - пам'ятник льотчикам 2-ї повітряної армії, яка під командуванням генерал-лейтенанта Степана Красовського брала участь у визволенні міста в роки Великої Вітчизняної війни. Мало хто знає, що до пам'ятника можна піднятися східцями і подивитися на нього у всій «красі».

Зараз, поглянувши на літак і постамент, ще можна здогадатися, що він був виготовлений з нержавіючої сталі, граніту і залізобетону. Купи сміття та «наскальні» написи говорять про те, що і тут іноді вирує життя.

Нагадаємо, що востаннє ремонт у сквері 30-річчя Перемоги по вулиці Черняховського проводили напередодні 9 Травня у 2011 році. Тоді біля пам’ятника не тільки прибрали, але й зробили підсвітку літака. А напередодні Дня Перемоги у відреставрованому сквері провели мітинг та вшанували пам'ять льотчиків-визволителів

За інформацією Вікіпедії, у Житомирській області встановлено 7 авіапам’ятників, три з них в обласному центрі – Ту-104 у парку ім. Гагаріна, Су-9 на території військового інституту, МиГ-15УТИ у парку 30-річчя Перемоги. Два пам’ятники літакам Ту-22К та МиГ-23 МЛД встановлені в селищі Озерне під Житомиром, Су-7БМ – в Овручі та МиГ-19ПМ у Новограді-Волинському.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі