Влада

ЦВК розсекретила особу Дарта Вейдера та не пустила його на вибори президента

4 April 2014, 20:13

Центральна виборча комісія відмовила у реєстрації кандидату в президенти України Дарту Олексійовичу Вейдеру.

Відповідна постанова від 03.04.2014р. опублікована на офіційному сайті ЦВК. 

Листом Міністерства доходів і зборів України від 31 березня 2014 року Центральну виборчу комісію поінформовано, що за наявними станом на 29 березня 2014 року відомостями за реєстраційним номером облікової картки платника податків, зазначеним у декларації кандидата на пост Президента України Вейдера Д.О., на обліку в органах указаного Міністерства перебуває Шевченко Віктор Олексійович, 1956 року народження.

Крім того, за даними Державного реєстру виборців поштова адреса, вказана у поданих до Комісії документах як місце проживання кандидата на пост Президента України Вейдера Д.О., є виборчою адресою, зокрема, Шевченка Віктора Олексійовича.

Водночас із поданої до Центральної виборчої комісії разом з іншими документами ксерокопії сторінок паспорта громадянина України, виданого Оболонським РВ ГУДМС України в місті Києві 19 березня 2014 року, вбачається можлива зміна громадянином Шевченком Віктором Олексійовичем свого прізвища та власного імені на Вейдер Дарт Олексійович, про що не зазначено в жодному з документів, поданих для його реєстрації кандидатом на пост Президента України.

У поданих до Центральної виборчої комісії документах, у тому числі передвиборній програмі кандидата на пост Президента України Вейдера Д.О., поряд із офіційними відомостями про особу кандидата використовуються відомості щодо вигаданого персонажа відомої кіноепопеї. Указане свідчить про свідоме введення виборців в оману, а відтак перешкоджання вільному формуванню їх волі, що є посяганням на гарантовані Конституцією України права громадян.

Статтею 68 Основного Закону України встановлено обов’язок кожного неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Згідно зі статтею 23 Конституції України кожна людина має право на вільний розвиток своєї особистості, якщо при цьому не порушуються права і свободи інших людей, та має обов’язки перед суспільством, у якому забезпечується вільний і всебічний розвиток її особистості. Не заперечуючи право фізичної особи – громадянина України на зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) та право висування такої особи, кандидатом, зокрема, на пост Президента України, Центральна виборча комісія вважає, що вказані права не можуть бути реалізовані на порушення прав і свобод інших людей, на шкоду суспільним інтересам, у тому числі шляхом приниження українського суспільства, дискредитації України в очах міжнародної спільноти, нівелювання поста Президента України, який згідно зі статтею 102 Конституції України є главою держави та гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина.

Відповідно до частини першої статті 51 Закону Центральна виборча комісія реєструє кандидата на пост Президента України за умови отримання, зокрема, таких документів: анкети кандидата на пост Президента України за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, що заповнюється кандидатом особисто, та власноручно заповненої декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за рік, що передує року початку виборчого процесу, за формою, встановленою Законом України "Про запобігання і протидії корупції".

Разом з тим, ні анкета, ні декларація, подані до Комісії, не могли бути заповнені власноручно громадянином Вейдером Д.О., що підтверджується результатами дослідження, проведеного фахівцями Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України, згідно з якими рукописні записи в анкеті кандидата на пост Президента України Вейдера  Д.О., крім запису в графі "Особистий підпис кандидата на пост Президента України", а також записи в декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2013 рік виконані не ним, а іншою особою.

Крім того, подана до Центральної виборчої комісії декларація за 2013 рік заповнена від імені Вейдера Дарта Олексійовича. Натомість у звітному періоді вказана особа мала інше прізвище та власне ім’я, а саме Шевченко Віктор Олексійович, про що не зазначено у декларації.

Таким чином, у Центральній виборчій комісії відсутні анкета кандидата на пост Президента України та його декларація про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру в розумінні пунктів 1, 5 частини першої статті 51 Закону.

За змістом частини четвертої статті 47 Закону висунення кандидата на пост Президента України партією здійснюється на з’їзді (зборах, конференції) відповідно до статуту цієї партії.

До Центральної виборчої комісії разом з іншими документами подано рішення № 1 Позачергового З’їзду Політичної партії "Інтернет партія України" від 25 березня 2014 року про висування кандидатом на пост Президента України на позачергових виборах Президента України 25 травня 2014 року Вейдера Д.О. При цьому з указаного документа вбачається, що з’їзд Політичної партії "Інтернет партія України", на якому були присутні 208 делегатів, відбувся 25 березня 2014 року за адресою: вулиця Степова, 1а, смт Миколаївка, Миколаївський район, Одеська область.

Натомість згідно з довідкою від 2 квітня 2014 року № 67, виданою виконавчим комітетом Миколаївської селищної ради Одеської області, за вказаною адресою розташований багатоквартирний житловий будинок і жодних масових заходів 25 березня 2014 року там не проводилося.

Зазначене свідчить про порушення порядку висування кандидата на пост Президента України Вейдера Д.О.

Також Центрвиборчком буде звертатися до Генеральної прокуратури України та передасть їй "відповідні матеріали для вжиття заходів реагування відповідно до законів України".

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі