Місто

Влада хоче провести конкурс та встановити в центрі Житомира пам'ятник «Борцям за волю і соборність України»

16 April 2014, 12:44

 Влада Житомира хоче провести конкурсу на кращу проектну та скульптурну пропозицію пам'ятника «Борцям за волю і соборність України».

Відповідний проект рішення міськвиконкому опублікований на сайті міської ради.

«Мета Конкурсу – виявлення кращої містобудівної, планувальної, пластичної і естетично-художньої концепції пам'ятника, відображення відповідними художньо-пластичними засобами його образу. Перед учасниками Конкурсу ставиться завдання пошуку кращої концептуальної ідеї високомистецького архітектурно-пластичного вирішення пам'ятника. Враховуючи вагомість та зміст пам'ятника, авторським колективам рекомендується запропонувати земельну ділянку в центральній частині міста Житомира», - йдеться у проекті програми конкурсу.

Учасникам конкурсу пропонують врахувати співмасштабність пам'ятника із існуючою забудовою, благоустроєм прилеглих територій. Конкурсні пропозиції мають передбачати заходи щодо візуального сприйняття пам’ятника у нічний час. Пам'ятник рекомендується виконувати з довговічних матеріалів (бронза, природні камені тощо).

Конкурс буде проводитися у два тури. Мета І туру – визначення місця розташування пам'ятника та його концепції. Цей тур проводиться за правилами відкритого конкурсу, до участі запрошуються фахівці або авторські колективи фахівців - дипломованих професійних архітекторів та скульпторів, а також студенти архітектурних і художніх навчальних закладів.

Мета ІІ туру – визначення кращого високомистецького, архітектурно-пластичного вирішення пам'ятника на визначеному І туром місці розташування пам’ятника. Другий тур буде закритим, до участі у ньому організатори запросять до 10 фахівців або авторських колективів, які перемогли у І турі Конкурсу.

Конкурс планують оголосити 8 травня. Термін подачі конкурсних проектів для участі у І турі Конкурсу - до 18.00 16 червня. Журі оголосить результати І туру до 23 червня 2014 року.

«Враховуючи важливе соціальне, політичне значення пам'ятника, складну економічну ситуацію в країні, преміальний фонд Конкурсу не встановлюється. Переможець Конкурсу отримає право розроблення проектно-кошторисної документації на пам'ятник та на його виконання у матеріалі. Робота журі, організація Конкурсу здійснюється на громадських засадах», - зазначається у розділі «Витрати Конкурсу».

Організатором проведення конкурсу визначене управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Житомирської міської ради спільно з Житомирською обласною організацією Національної Спілки архітекторів України.

У разі прийняття, контролювати виконання рішення міськвиконкому буде перший заступник мера Житомира Сергій Сухомлин.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі