Політика

Житомирська обласна організація Народної Партії підготувала звернення з нагоди 14-річчя референдуму

16 April 2014, 16:22

 Житомирська обласна організація Народної Партії підготувала звернення щодо імплементації рішень всеукраїнського референдуму 2000 року.

Текст звернення:

«Упродовж останніх кількох місяців, починаючи з моменту анексії Криму і до сьогоднішніх подій на Півдні і Сході України, все вище і вище піднімає хвилю протистоянь і загрожую національній безпеці та цілісності держави проблема проведення місцевих референдумів та децентралізація влади. А чи насправді є в цьому потреба, а найголовніше – чи призведе до очікуваного результату? Влада вже має досвід кримського референдуму і не може знайти аргументів, щоб зняти дане питання з порядку денного. А аргументи – на поверхні.

Сьогодні виповнюється 14 років, як українська влада ігнорує волю народу, задекларовану 16 квітня 2000 року на Всеукраїнському референдумі, явка виборців на якому була однією з найвищих за весь час існування Незалежної України – понад 80%. Тоді близько 30 мільйонів українців погодились з необхідністю обмеження депутатської недоторканності, зменшення кількості народних депутатів з 450 до 300 та формування двопалатного парламенту, одна з палат якого представляла б інтереси регіонів України. Останній пункт – хіба це не аргумент щодо представництва всіх регіонів у столиці, хіба це не можливість для людей бути почутими, не крок до децентралізації влади? Адже формування двопалатного парламенту означатиме фактичну зміну концепції організації державної влади в Україні.

Якби ж результати референдуму були в свій час узаконені, хіба б ми мали сьогодні в державі «гарячі точки» і кровопролиття? Очевидно, що ні! То ж досить займатись популізмом, пошуками винних і імітацією вирішення проблеми. Відповідь – на поверхні: і відповідь, і відповідальність, час для якої настав.

Ото ж звертаючись до діючої влади: Виконуючого обов’язки Президента і Голови Верховної Ради України Олександра Турчинова, Прем’єр – Міністра України Арсенія Яценюка та кандидата в Президенти України, голови провладної партії Юлії Тимошенко нагадуємо, що настав час і можливість продемонструвати українському народу послідовність своєї позиції щодо імплементації рішень референдуму, які ці поважні особи в своїй риториці обстоювали впродовж багатьох років, будучи то при владі, то в опозиції.

У свій час, виступаючи на шостому щорічному Ялтинському саміті Арсеній Яценюк закликав тодішнього Президента виконати рішення референдуму 2000 року, сподіваємось, закличе і нинішнього.

В різний час, переслідуючи мету сподобатись виборцям, за приведення у відповідність до чинного законодавства рішень квітневого референдуму 2000 року виступали і нинішні кандидат та кандидатка у Президенти України Олег Ляшко та Наталія Королевська, ряд інших політиків.

Про актуальність до нинішнього часу винесених на вищезазначений референдум питань було задекларовано в ході Української Революції Гідності, вочевидь, імплементація рішень 14-річної давності заспокоїть суспільство і зніме проблему проведення місцевих референдумів.

А, відтак, вимагаємо найближчим часом внести відповідне питання на розгляд парламенту та виконати волю українського народу.

Не зайвим було б нагадати шановним представникам виконавчої та законодавчої влади в Україні, що невиконання рішення всеукраїнського референдуму 2000 року є грубим порушенням права народу України, як єдиного джерела влади.

У цьому контексті варто процитувати присягу народного депутата на вірність народу України: «Зобов'язуюсь усіма своїми діями … дбати про … добробут Українського народу. Присягаю додержуватися Конституції України та законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників».

Дане звернення буде винесено на розгляд чергової сесії Житомирської обласної ради для напрацювання фракціями узгодженого тексту офіційного документу до в.о. Президента України, парламенту та уряду України.

Прес-служба Житомирської обласної організації Народної Партії

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі