Місто

У Житомирі хочуть встановити меморіальну дошку колишньому керівнику Червоного Хреста

22 April 2014, 13:40

На будинку по вулиці Великій Бердичівській у Житомирі планують встановити меморіальну дошку Наталії Іванівні Оржевській.

Відповідний проект рішення Житомирського міськвиконкому опублікований на офіційному сайті мерії.

Розглянувши звернення Житомирської обласної громадської організації «Руська співдружність» про надання згоди на встановлення меморіальної дошки добродійниці, громадському діячу, голові Житомирського губернського Російського товариства Червоного Хреста у 1914-1917 роках Наталії Іванівні Оржевській (уроджена княжна Шаховська) на фасаді будинку № 6 по вулиці Великій Бердичівській виконавчий комітет міської ради вирішив:

«надати згоду Житомирській обласній громадській організації «Руська співдружність» на встановлення меморіальної дошки Наталії Іванівні Оржевській на фасаді будинку № 6 по вулиці Великій Бердичівській в місті Житомир», - йдеться у проекті рішення міськвиконкому.

Встановлювати та утримувати меморіальну дошку, відповідно до проекту рішення, буде обласна громадська організація «Руська співдружність».

Наталія Оржевська народилася в серпні 1859 року в Царському Селі поблизу Санкт-Петербурга в древній дворянській родині князів Шаховських, які ведуть свій родовід, як стверджує енциклопедичний словник Брокгауза і Єфрона, від Рюрика у ХVІІ-му коліні (т.XXXIV).

У вересні 1911 року Наталія Оржевська була обрана головою Житомирського Червоного Хреста і очолювала його до 1918 р.

У роки Першої Світової війни (1914-1918 рр.) у Житомирі вона організувала лазарет . Зі спогадів про Наталію Оржевських архієпископа Євлогія (Георгієвського), який управляв в ті роки Волинською єпархією:

«Це була свята жінка, вона вміла так поставити свій лазарет, що всякий, хто в нього потрапляв, відчував себе, немов у Царстві Небесному...»

Вона входила до складу делегації, яка обстежувала стан російських військовополонених в Німеччині та Австрії.

У 1918 році Оржевська брала активну участь у житті єпархії, була делегатом на єпархіальному з'їзді, де її обрали до президії.

У 1918 році в Житомирі було створено Свято-Миколаївське братство. Наталія Оржевська була обрана товаришем голови братства.

У 1919 році при відступі білих з Житомира під час громадянської війни Наталія Оржевська була взята в заручники разом з іншими видатними громадянами міста.

У 1925 році Наталія Оржевська повернулася до Житомира. Вона була обрана головою Свято-Миколаївського братства. Братство займалося справами доброчинності та милосердя.

У 1934 році Наталія Оржевська була заарештована і на 5 років заслана до Казані. На момент вироку їй було 76 років. Під час ув’язнення в 30-х роках Оржевська померла.

За адресою: Велика Бердичівська 6/8 у Житомирі знаходиться Арт-кав'ярня «Прокофій»

Меморіальна дошка Наталії Оржевській у Новограді-Волинському, відкрита у 2009 році з нагоди 150-річчя від дня народження громадської діячки. Фото Новоград-Волинської міської ради 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі