Місто

На житомирських ринках ранні овочі вже без нітратів, - завлабораторії торговельного майданчика «Східний»

23 April 2014, 15:03

Огірки, помідори, редиска та капуста, які постачаються для реалізації на житомирських ринках, нині відповідають нормам щодо вмісту нітратів. Однак перші весняні овочі не завжди проходили «нітратний» екзамен.

Про це Житомир.info повідомили у лабораторії гуртового овочевого торговельного майданчика «Східний».

«Перші огірки, які надходили зі Станишівки в кінці березня - на початку квітня, були з невеликим перевищенням вмісту нітратів: норма 400 мг/кг, а фактично було 460-480 мг/кг. Порівняно з попередніми роками, це незначне перевищення. Однак зараз вміст нітратів в цих овочах в нормі», - поінформувала завідуюча лабораторії гуртового овочевого торговельного майданчика «Східний» Тетяна Матвійчук.

Помідори до Житомира теж надходять зі Станишівки. З нітратами у них нині також усе в порядку: у кілограмі продукту їх 60-70 мг при допустимій нормі 300 мг/кг.

Редиска в Житомир приїжджає із Закарпаття, Одеси, Херсону. Перша партія коренеплодів не пройшла перевірки на вміст нітратів.

«Редиска надходить з екологічно чистих районів. Щоправда, у першій невеликій поставці редьки, котра надійшла із Закарпаття, вміст нітратів перевищував установлені норми і складав більше 2000 мг/кг. Коренеплоди були зняті з реалізації, подрібнені та засипані хлорним вапном. Зараз редиска в цьому плані безпечна: вміст нітратів у ній 800-900 мг/кг при нормі 1200 мг/кг», - розповіла завлабораторії овочевого ринку.

Молоду капусту для житомирян також привозять з Херсону, Одеси, Миколаєва та Закарпаття. Перші поставки овочів теж були багатими на нітрати.

«Перша партія капусти загальною вагою до 150 кг була утилізована, адже вміст нітратів у ній перевищував норми приблизно удвічі: на кілограм овочів було 1800-2100 мг нітратів при нормі 900 мг/кг», - каже Тетяна Матвійчук й зазначає, що за показниками вмісту нітратів зараз капуста відповідає вимогам.

Нагадаємо, що у Житомирі за кілька днів до Пасхи подорожчали продукти.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі