Влада

Депутати облради обговорювали, як святкувати 9 Травня у Житомирі: чи буде парад і які брати прапори

29 April 2014, 13:34

За ініціативи депутата від Партії регіонів Андрія Дяченка в «Різному» сесія Житомирської облради розглянула питання святкування 9 Травня.

Губернатор Житомирської області, «свободівець» Сидір Кізін пропонував відмовитися від примусових заходів і використовувати лише національну символіку.

«Ніколи ні на Великдень, ні на інші свята не зганяв людей святити паску. Давайте відходити від нав’язаного Росією бачення цього свята. Сьогодні на порозі стоїть ворог, який прийшов нас не цілувати і нав’язувати руський мір, а загарбати наші землі. Давайте відмовимося від «колорадських» стрічок, від стягів Радянського союзу. Якщо ми відзначаємо пам'ять жертв, то давайте візьмемо національну символіку, українські прапори і вшануємо», - запропонував Сидір Кізін.

Голова облради Віталій Француз підтримав пропозицію Кізіна і закликав всіх долучитися до обговорення пропозицій по святкуванню 9 Травня.

«Діти, які приймають участь в подібних заходах – це не заняття школярів, а патріотичне виховання. Не треба зараз використовувати штампи. Треба враховувати думку ветеранів, тих людей, які думають по іншому, ніж та політична сила, яка зараз прийшла до влади. Моя думка – 9 Травня повинно пройти так, як воно проходило завжди», - сказав голова фракції Партії регіонів в облраді Андрій Дяченко.

Сидір Кізін ще раз підкреслив, що у нас на кордоні стоїть ворог і патріотичне виховання – це вчити захищати свою країну. Він також нагадав, що під час Другої світової війни українці проливали кров не тільки з 22 червня 1941 року.

Депутат Богдан Сметанюк нагадав, що ветерани війни зараз вже люди, які прикуті до ліжка, і їх треба відвідувати особисто в цей день, а не влаштовувати паради.

Микола Каширін, який представляє ветеранську організацію області, висловився від імені ветеранів війни.

«У нас викликає здивування, чому на 69-му році виникло питання святкування Дня Перемоги. Ветерани не розуміють, до цього святкували і ніяких проблем не було. Не треба морально травмувати ветеранів, я думаю вони не зрозуміють, якщо ми не будемо до них відноситися жорстко. Ветерани просили не принижувати ролі великої Перемоги і святкувати так, як ми святкували до цього», - зазначив депутат Каширін.

Губернатор пообіцяв надати ветеранам «підсилену матеріальну допомогу» і відзначити свято під державним прапором, а 8 травня вшанувати пам'ять полеглих у Другій світовій війні.

Як повідомляв Житомир.info, святкування Дня Перемоги у Житомирі не відмінятимуть, але посилять заходи безпеки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі