Влада

Житомирські активісти перевірили діяльність фонду «Людяність», який збирає гроші на допомогу військовим

30 May 2014, 15:35

 Перевіряти діяльність благодійного фонду «Людяність» громадські активісти взялися після чисельних скарг житомирян, але зловживань вони не виявили. За словами голови комісії з перевірки Івана Єщенка, усі кошти були витрачені на потреби української армії. Запитання виникли лише стосовно доцільності і пріоритетності деяких витрат.

«Гроші, які були зібрані, були витрачені, були представлені документи і можна простежити, куди і на що вони пішли. Більше питань у нас виникло по тому, куди і в які частини і підрозділи були направлені. Були такі витрати, яких можна було і б і уникнути. Чекали 20 років, можна почекати ще пару років. Ну, на приклад, ось військова частина в Озерному, куди купили мотокосу, промислову, хорошу мотокосу за 9100 гривень. Зрозуміло, аеродром великий, треба косити і так далі, але до цього якось же косили? Ну можна було б ще потерпіти? За цю суму можна було придбати три бронежилети», - каже голова комісії з перевірки фонду Іван Єщенко.

Про першочерговість витрат говорять і житомирські підприємці, які постійно допомагають фінансово. За їх словами, зараз перш за все необхідно забезпечити усім потрібним житомирських військовиків на передовій.

В обласній раді переконують: усі витрати були виправданими. Але наразі і справді варто зосередитися на забезпеченні житомирських військових на сході засобами індивідуального захисту, літньою формою та взуттям. За словами заступника голови Житомирської обласної ради Руслана Годованого, на це спрямовують більшу частину коштів від благодійників.

«Запитували, чому так багато на першому етапі купували бензину. Пояснюємо, що це вивозили наших прикордонників, інші військові частини на місця дислокації. Питають, чому ми фінансували військову частину, яка знаходиться в Львівській області, довелось пояснити, що це їхала автоколона, яка потрапила в ДТП на Житомирщині і у них потекли радіатори. Ми їм купували нові радіатори. Питали, чому шпалери купували, ми пояснюємо, що це сім'я, яка переїхала на Житомирщину, їм надали гуртожиток, але гуртожиток був у непридатному стані, тому ми відновлювали. Тобто, були запитання. Основною проблемою зараз ми всі вважаємо це бронежилети і каски. Сьогодні ми зранку також мали зустріч з активістами і прийняли рішення купувати одяг для військовослужбовців, тому що настало літо, у них переважно зимовий одяг, а треба літній одяг», - говорить Годований.

Відтепер активісти не лише слідкують за витратами фонду «Людяність», але й узялися вирішувати проблеми з адресною доставкою, щоб допомога потрапляла до тих, хто її дійсно потребує, і щоб зняти проблему зловживань під час розподілу гуманітарної допомоги. За словами заступника голови обласної ради Руслана Годованого, військова прокуратура вже розпочала розслідування одному такому факту, коли солдатам замість того, щоб видавати, цигарки та воду продавали за гроші.

Якщо у людей виникають якісь питання стосовно фінансової звітності, на офіційному сайті обласної ради є повна інформація про надходження та витрати благодійного фонду «Людяність» за два останні місяці, її обіцяють регулярно оновлювати.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі