Місто

УМВС: У 13-річних підлітків, які побилися в Житомирі, є домівки і батьки, але їм не вистачає уваги

14 June 2014, 13:34

В УМВС України в Житомирській області відреагували на публікацію Житомир.info про бійку підлітків на вулиці. Тут зазначають: подія змусила вкотре підняти тему соціально-правового процесу виховання підростаючого покоління.

«Інформація, яка містилася в публікації, була внесена до Єдиного обліку, і працівники кримінальної міліції у справах дітей почали відповідні перевірки», - цитує прес-служба управління МВС керівника обласної дитячої міліції Галину Шилову.

Як швидко з'ясувалося, особи підлітків добре знайомі працівникам Житомирського міськвідділу міліції. З фотографій, розміщених на сайті, міліціонери дитячого відділення упізнали всіх трьох хлопців, і вже ближче до вечора, двоє з них (ті, які втекли від спілкування на місці бійки) розмовляли з правоохоронцями у міськвідділі. Обом - по 13 років, третьому учаснику вуличного бою - теж. Усі вони з багатодітних неповних сімей, усі проживають разом з рідними - хто у квартирі, хто у гуртожитку, - вчаться в одній школі і дружать між собою.

«За чинним законодавством назвати хлопців «безпритульними» не можна. Вони - без батьківського нагляду», - наголошують в міліції.

«Так ми б'ємося кожен день. Ну, сьогодні вдень побилися, а до вечора помиримося. Відпустіть нас, будь ласка», - просив один із підлітків у правоохоронців.

Однак міліціонери хлопців відпускати не поспішали: з'ясовували всі обставини, розпитували дітей, чим ще, крім бійок, займаються на літньому відпочинку, які плани на найближче майбутнє тощо.

«Цим хлопцям не вистачає елементарної уваги дорослих, їх матері не дуже цим переймаються. Особиста невлаштованість у житті - для них головніше, ніж троє-четверо дітей на руках, за якими потрібно доглядати, яких потрібно виховувати і яким потрібно прищеплювати щось добре і світле. Матерів двох із цієї трійці вже притягували до адміністративної відповідальності за неналежне виховання своїх дітей. Та й самі хлопці гостювали у міліцейських відділках. Тому і знають їх працівники міськвідділу», - розповіла Галина Шилова.

Сьогодні на обліку дитячої міліції перебуває понад 200 осіб, які проживають на території Житомирської області і не досягли повноліття. Все це – підлітки, які потрапили у поле зору міліції після кримінальних правопорушень.

Правоохоронці просять громадян не залишатися байдужими до дитячих проблем: не проходити повз підлітків, які курять де-небудь у підворіттях, не мовчати, коли стали очевидцями того, що у магазині продасть неповнолітньому пиво, алкоголь або тютюн, не відвертатися, коли побачили «вуличний бій» і т.д. Усе це - привід зателефонувати в міліцію, - наголошують в УМВС.

Нагадаємо, в обідню пору 13 червня журналіст Житомир.info став очевидцем вуличної бійки: двоє підлітків жорстоко били третього. Хлопець, який отримав на горіхи, розповів дорослим, що живе на вокзалі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі