Суспільство

Житомирський бронетанковий завод ремонтує техніку для української армії, а виготовляє – для інших країн

10 July 2014, 18:22

Майже півтори сотні танків для потреб української армії ремонтують на ДП «Житомирський бронетанковий завод». Він входить до Державного концерну «Укроборонпром» і виконує замовлення Міністерства оборони України та іноземних замовників.

Цій БМП-2 щонайменше 30 років, але після капітального ремонту на житомирському бронетанковому заводі вона кружляє як новенька.

На завод потрапляє лише техніка, яка вже вичерпала свій термін експлуатації і потребує капітального ремонту. Тут розповідають: порівняно з минулим роком об’єми замовлення Збройних сил України на ремонт техніки відчутно зросли, якщо минулого року відремонтували 4 машини, то у цьому ремонтують 140.

Ремонтний процес розпочинається з розбору техніки на частини. Далі їх дефектують, сортують, чистять і відправляють у ремонтні цехи. Працівники зізнаються: лагодять сумлінно, аби техніка не підводила українських військових у бою.

Найбільше уваги приділяють двигунам, більшість з них вироблені ще у 80-х роках. Тож після ремонту їх перевіряють з особливою ретельністю: під час випробувань двигуну дають в кілька разів більше навантаження, ніж він зможе отримувати в армійських умовах. Якщо витримає – значить випробування пройшло вдало, ні – дефект виявляють і відправляють на доопрацювання.

Директор підприємства розповідає: із зони АТО техніка до них ще не надходила, втім місцевих фахівців нерідко відправляють у відрядження на Схід.

На заводі не лише ремонтують, але й виготовляють нові сучасні машини. Скажімо, за допомого новенького БТР-3 БР, який якраз складають, військові зможуть проводити ремонт техніки безпосередньо у місцях проведення бою. На машині встановлений двигун «Мерседес», коробка автомат, кондиціонери, зварювальний агрегат і купа різних устаткувань для зручності екіпажу.

Щоправда, нові машини підприємство виготовляє для озброєння інших країн, бо Збройні сили України замовляють лише ремонт старої техніки.

На заводі порахували: одну бойову машину лагодять за 2 тисячі людино-годин. Тобто колектив з 50 людей впорається з роботою за 5 днів. З початку антитерористичної операції на бронетанковий завод додатково набрали близько 100 працівників (тепер їх майже 600) і часто працюють у півтори зміни, щоб встигнути з виконанням державного замовлення до кінця року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі