Політика

Координатор збору допомоги житомирській бригаді розповів про відновлення Слов’янська

22 July 2014, 11:52

Цього тижня вкотре з приймальні Геннадія Зубка до відправлення на Схід готується 20-тонна вантажівка. Збір та відправлення допомоги від житомирян для 95-ї бригади з травня забезпечують перший заступник Глави адміністрації Президента Геннадій Зубко та перший заступник Житомирського міського голови Сергій Сухомлин. Допомогу збирають підприємці, військові, вся громада міста. Військовим вже доставлено майже 300 тонн вантажів вартістю понад 6 мільйонів гривень. Хоча були відкриті благодійні рахунки, більшість допомоги закуповують житомирські підприємці та виробничники. У неділю зі Слов’янська повернулось 2 вантажівки, які благополучно доправили військовим продукти, воду, посилки від рідних.

«Під час цієї поїздки вперше за два місяці ми з Федором відчували себе у відносній безпеці, - говорить координатор збору допомоги житомирській бригаді Григорій Плевако, який щотижня з незмінним водієм Федором Павлюком відвозять вантажі нашим десантникам. – Ми їхали трасою Ізюм – Слов’янськ і бачили, що практично немає блокпостів. Дороги прибирають від уламків. Але про недавні запеклі бої ще нагадують обабіч доріг повалені вибухами снарядів багаторічні дерева. Моторошно бачити втрамбовані гусеницями важкої бронетехніки узбіччя та здоровенні пробоїни від гранатометів в рекламних білбордах».

«У Слов’янську тепер курсують маршрутки. По дорозі бачили рейсові автобуси. Це на противагу тому, що раніше поперек доріг стояли розбиті та спалені машини. А вантажівка, якщо і їхала, то вся завішена бронею. Ні про які «комфортні автобуси» і мови не було. Тепер життя повертається у місто. Гірко бачити зруйновані терористами будинки. Але позитивно, що люди налаштовані активно відбудовувати Слов’янськ», - ділиться враженнями Григорій.

Стосовно відновлення мирного життя, Перший заступник Глави АП Геннадій Зубко повідомив, що на наступному тижні має відбутися сесія Слов’янської міськради, яка розгляне питання про обрання секретаря міської ради.

«Ми хочемо, щоб на наступному тижні відбулася сесія міської ради Слов’янська і був обраний новий секретар. Необхідно, щоб він мав право підпису і міг керувати бюджетними грошима», - сказав Геннадій Зубко.

Також він зазначив, що «у Слов’янську кожного дня збирається біля 150 мешканців, які готові допомагати керівництву міста у відновленні інфраструктури. Процедурно запущено механізм відновлення влади».

Григорій Плевако розповідає, що місцеві жителі кардинально змінили своє ставлення до українських військових. Про них тепер говорять як про визволителів. Інакшого ставлення і бути не може. За словами Григорія, незважаючи на багато тижнів боїв, наші хлопці лишаються чуйними, людяними і благородними. Вони всіляко намагаються допомогти місцевим жителям. Не чекаючи гуманітарних вантажів, діляться з людьми продуктами, питною водою, ліками, необхідними речами.

«Наші десантники завантажили із складу продовольства вантажівку продуктів, якими могли поділитися з людьми, й відвезли їх в найбільш постраждалий від війни район Слов’янська. Отримати допомогу прийшло багато літніх чоловіків, жінок. Відразу прийшли квартальні – це представники місцевого самоуправління. Вони перерахували всі продукти і ділили їх порівну між людьми, щоб допомогу отримав кожен», - розповідає Григорій.

Назад до Житомира зі Слов’янська житомирською машиною їхав 30-річний військовий. Він бере участь в спецопераціях ще з часу початку анексії Криму. Розповідає, що тоді українська армія дійсно не була готова до війни. Так само не було готове і суспільство. Зараз зовсім інша ситуація. Збройні сили акумулювались, відчувається патріотична підтримка українців. А ще говорить, що військові, як ніхто, розуміють ситуацію: зараз Україна швидкими темпами зближується з Європою. По суті, кордони Євросоюзу наближаються до кордонів Росії. Для країни з імперською сутністю – це проблема, тому Україні доведеться відстоювати своє право на вибір, свою незалежність і мир.

На думку військового, незалежність від держави-агресора можна відстояти лише зі зброєю в руках, і кожен чоловік повинен бути готовий захищати свою Вітчизну. Тому відновлення призиву та військова підготовка – це позитивні кроки для покращення боєздатності держави.

Щодо ротації, військові переконані, що вона потрібна, оскільки дехто не бачив свої родини з березня. Проте, не можна призовників чи необстріляних мобілізованих кинути на передову. Ротацію можна проводити невеликими групами по 30-50 чоловік як заміну, як можливість для військових-професіоналів побувати у відпусті, передихнути, а головне побачитись з родинами.

«Наш співрозмовник має дружину і двох дітей. Родині важко переживати довгу відсутність глави сім ї та відчувати постійне хвилювання за його життя. Тому відпустки важливі не лише для відновлення здоров’я військових, а й для підтримання духу їх рідних – для збереження родин», - каже Григорій і додає, що дорогою в декілька сотень кілометрів говорили багато про що. Але головним з розмови залишилось переконання, що перемога у війні буде. Цю перемогу здобуде вільний, щирий і миролюбний український народ, який єдиний як ніколи.

Наприкінці тижня фура знову вирушить на Схід: вже для рейсу зібрано майже вдосталь продуктів та необхідних речей. Постійно потрібне лише дизпаливо. Його щотижня треба все більше – наші військові просуваються далі на Схід, звільняють від найманців Донеччину. Тому тепер особливе звернення до житомирян: відгукніться, хто має можливість надати дизпаливо для фури. І було б добре, якщо на декілька рейсів, адже війну не завершено. Наша 95-а бригада героїчно боронить Україну. Героїв требу підтримати.

Житомир.info за матеріалами у Facebook

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі