Політика

У Житомирі ПО «Сила людей» збирала кращі «рецепти» майбутнього України

25 July 2014, 17:21

 «Якою ви бачите Україну в майбутньому?» - з відповіді по кругу на це питання розпочалася ініційована політичним об’єднанням «Сила людей» подіумна дискусія, що відбулася 25 липня у Житомирі.

Захід відбувся при підтримці Національного Демократичного Інституту (США) в Україні, Фонду Фрідріха Науманна за Свободу та за участі Благодійного Фонду «Омріяна Україна».

Учасниками дискусії стали громадські діячі, фахові експерти, представники соціально відповідального бізнесу, лідери суспільної думки та громадські активісти Києва та Житомира - громадський діяч, автор книги «Омріяна Україна» Олексій Толкачов, координатор проектів Фонду Фрідріха Науманна за Свободу Володимир Олійник, депутат Житомирської обласної ради, член Організаційного комітету політичного об’єднання «Сила Людей» Дмитро Кропачов, члени Організаційного комітету політичного об’єднання «Сила Людей» Руслан Рохов та Ростислав Томенчук.

Відповідаючи на питання, якою вони хочуть бачити країну в майбутньому, учасники дискусії наголосили – найперше без війни. Далі – традиційно «демократичною», «правовою», «без корупції», «вільною», «багатою». Ще – «де можна спокійно ростити дітей», «такою, щоб захотіли повернутися ті, хто виїхав», «де поважають старість».

Відповіді з формулюванням «залежить від нас самих», «ми самі мусимо будувати свою країну», «починати слід із себе» більш від інших сподобалися автору книги «Омріяна Україна» Олексію Толкачову. Він розповів, що його Україна – це країна, де перш за все люди люблять інших людей. На його думку, біда нашого суспільства у тому, що ми не навчені дбати іще про когось, крім себе.

«Я приїжджаю у Францію – і відчуваю, що там мене люблять. Я бачу це по тому, що для мене з крану тече кришталево чиста вода, що тротуари ідеально гладенькі й чисті, що до мене посміхаються в магазині. Однак щойно я прилітаю в Бориспіль – і зразу починаю відчувати зворотне по тому, як до мене ставляться на паспортному контролі і як на мені хочуть нажитися таксисти», - констатує Толкачов, додаючи: наразі триває закономірний процес руйнування старої України, яка, «згідно з гімном, ніяк не вмре», і народження нової, свідомої країни Українців. Потрясіння і кризи останніх років і місяців – процес закономірний, бо все нове, як і нове людське життя, народжується у стражданнях, - вважає громадський діяч.

Прикладом європейського бачення майбутнього України на досвіді Німеччини поділився координатор проектів Фонду Фрідріха Науманна за Свободу Володимир Олійник. Він вважає вибори головним інструментом впливу на майбутнє будь-якої країни.

«Будь-який експерт в Німеччині відповість, що інструментом, який найбільш впливає на майбутнє, є вибори. Але в радянські часи ми їх не знали, їх не було, була видимість всенародного обрання. Незалежна Україна отримала цей інструмент – і що маємо? Українці з кожними виборами приводять до влади все гірших і гірших лідерів. Рада (Верховна) 90-х років, на яку ми страшенно нарікали тоді, є світлою смугою порівняно з Радою сьогоднішньою. Щоб виборець міг впливати на результати виборів, треба починати з кандидатів. Голосувати слід раціонально, зважаючи на те, який вплив на життя кожного з нас матиме та чи інша програма партії, а не емоціями, як голосували жителі Донбасу за «свого» Януковича», - вважає Володимир Олійник.

Стосовно діяльності та програмних бачень ПО «Сила Людей» висловився  член Організаційного комітету цього політичного об’єднання Ростислав Томенчук. Він повідомив, що Житомир вже є третім українським містом після Луцька та Рівного, де відбувається регіональна дискусія на тему майбутнього України.

«Ми говорили про те, що ми готові вирощувати політиків, готові їх плекати, і разом об’єднуватися в ефективну партійну систему для того, щоб змінити саму політику в Україні. Відійти від кулуарщини, закритості, відсутності зв’язку з виборцями.  Лідери об’єднання півроку займалися, по-суті, громадськими ініціативами на рівні Майдану. Зараз ми повернулися до наступного етапу розбудови партії, і хотілось би розповісти про її програмне наповнення», - сказав Ростислав Томенчук.

Намагаючись відповісти на питання, чому політики не чують людей, лідери політоб’єднання спробували «заповнити ідею партії проблемами конкретних людей». Мала зарплатня, пенсія, ремонт доріг – це фактори, які впливають на якість життя, але не є вирішальними. Тому лідери об’єднання зупинилися на трьох основних питаннях, вирішуючи які, можна дійсно змінити державу і політичну систему.

Найгострішим, на думку організаторів обговорення, є питання безпеки України. Наша держава повинна стати членом колективного органу безпеки – НАТО, або альтернативних систем колективної безпеки.

Друге питання – підтримка економіки, де виписані три ключових блоки:

1. Невтручання держави в розвиток бізнесу. Рушій прогресу – середній бізнес, йому надається головна підтримка.

2. Залучення інвестицій. Змінити принцип роботи економіки: постачання не сировини, а   готового продукту, в т. ч. інтелектуального.

3. Боротьба з корупцією.

Також у проекті програми ПО «Сила людей» виписані шляхи подолання проблем в медицині та освіті.

Учасникам дискусії у Житомирі запропонували за рівнем важливості визначити список ключових проблем, які має вирішити новий склад парламенту. Переважна більшість присутніх вказала на проблему корупції у вищих ешелонах влади та нездатність влади забезпечення виконання законів.

Як повідомляв  Житомир.info, за результатами регіональних дискусій політичне об’єднання «Сила Людей» проведе Громадянський Форум «Як змінити країну».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі