Влада

Влада Житомирської області звернула увагу на родючість ґрунтів та продовольчу безпеку

9 August 2014, 10:00

 Влада Житомирської області занепокоєна зниженням родючості ґрунтів та зменшенням обсягів виробництва основних продовольчих культур, що впливає на забезпечення продовольчої безпеки області.

Про це йдеться у розпорядженні губернатора Сергія Машковського щодо дотримання чинного законодавства щодо оптимізації структури посівних площ та збереження родючості ґрунтів.

«Проведений аналіз формування структури посівних площ сільськогосподарських культур свідчить, що по всіх категоріях господарств області динамічно зростають площі посіву технічних культур: із 151,6 тис. га у 2012 році до 224,5 тис. га у 2014 році. У той же час площі посіву основних продовольчих культур у 2014 році (пшениці, жита) порівняно із 2012 роком зменшено відповідно на 15,7 тис. га та 21,4 тис. га. Такий стан справ призводить до виникнення двох суттєвих проблем галузі: зниження родючості ґрунтів, зменшення обсягів виробництва основних продовольчих культур і забезпечення продовольчої безпеки області», - наголошується у розпорядженні.

Губернатор доручив головам районних державних адміністрацій: провести роз’яснювальну роботу із керівниками агроформувань району щодо необхідності посіву озимих зернових культур сільськогосподарськими підприємствами області під урожай 2015 року на рекомендованих площах в оптимальні агротехнічні строки; сприяти агроформуванням в організації проведення посіву озимих зернових культур сортовим насінням високих репродукцій; забезпечити дотримання чинного законодавства сільськогосподарськими товаровиробниками, що орендують землі, у розробленні проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни і впорядкування угідь, проведення агрохімічного обстеження та отримання агрохімічних паспортів.

Крім того, керівники районів повинні сприяти залученню інвестицій та введенню в обробіток 225 тис. га ріллі, що не обробляється.

Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, районним державним адміністраціям, Інституту сільського господарства Полісся НААН України, державній інспекції сільського господарства в Житомирській області, Житомирській філії ДУ «Держгрунтохорона» доручено провести роз’яснювальну роботу із сільськогосподарськими товаровиробниками щодо дотримання таких нормативів оптимального співвідношення культур у сівозмінах:

зернові та зернобобові культури – для зони Полісся – 35-80%, для зони Лісостепу – 25-95%;

технічні культури – для зони Полісся – 3-25%, для зони Лісостепу – 5-30%, у тому числі: ріпак – для зони Полісся – 0,5-4%, для зони Лісостепу – 3-5%, соняшник – для зони Полісся – 0,5%, для зони Лісостепу – 5-9%;

картопля і овоче-баштанні культури – для зони Полісся – 8-25%, для зони Лісостепу – 3-5%;

кормові культури – для зони Полісся – 20-60%, для зони Лісостепу – 10-75%, у тому числі: багаторічні трави – для зони Полісся – 5-20%, для зони Лісостепу – 10-50%.

Департамент агропромислового розвитку до 1 листопада має поінформувати облдержадміністрацію про хід виконання розпорядження.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі