Суспільство

Через аномальну спеку у кар’єрі під Коростишевом з’явилися медузи

13 August 2014, 12:54

Як повідомив Житомир.info читач Олександр Далькевич, у піщаному кар’єрі села Глибочок Коростишівського району Житомирської області завелися медузи.

На підтвердження своїх слів він надіслав відео з місця відпочинку, де чітко видно, як у пластиковій пляшці плаває кілька прозорих невеликих медуз.

Кілька таких, зізнається ловець, він упіймав раніше, і зараз вони живуть у нього вдома.

Чи справді у прісній водоймі нашої області можуть мешкати медузи, які у більшості людей асоціюються з морем, ми запитали у інспектора з охорони навколишнього природного середовища сектору екологічного контролю тваринного світу та водних живих ресурсів Державної екологічної інспекції у Житомирській області Юрія Літвіна.

«Подібних повідомлень ми ніколи раніше не отримували. Мушу сказати, що мова йде про прісноводних медуз. Вони невеликі за розміром і не «жаляться». Поява прісноводних медуз у наших водоймах – біологічна аномалія. Із крихітних поліпів вони стають медузами лише за надзвичайно жаркої погоди, коли температура води дуже тепла – від плюс 26 до 33 градусів. Поява цих тваринок у озерах – свідчення загального потепління клімату на планеті. Занести їх до водойми могли люди - з живою рибою, або перелітні птахи – з ікрою. Прісноводні медузи проживають переважно у стоячих і слабо проточних водах. Спеціально їх у водойми ніхто не запускає, отруйних видів у нас немає, тому лякатися нема чого», - переконує Юрій Літвін.

Відповісти на запитання, до яких наслідків може призвести збільшення чисельності прісноводних медуз та чи існує загроза потрапляння медуз до фільтраційних станцій водоканалів, посадовець наразі не може, бо вважає: це питання ще потрібно вивчати, але на даний час загрози для людей не існує.

На деяких інтернет-сайтах вдалося прочитати, що Житомирська область – не єдина, де завелися прісноводні медузи. Цей вид зустрічали у Дніпрі та озерах Закарпаття. Автор статті про київських медуз впевнений, що у Дніпро вони потрапили з кораблів "Річфлоту", які, всупереч вимогам, не відкачують морську баластну воду. Журналіст упевнений, що це загрожує масштабною екологічною катастрофою: забиватимуться очисні споруди водоканалів, можуть зникнути звичні види риб, змінитися хімічний склад води, виникнути нові рослини.

Інші видання переконують: прісноводні медузи – безневинні створіння, які харчуються виключно планктоном.

Відео читача сайту Олександра Далькевича

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі