Політика

Развадовський: Те, що Росія виявиться першою країною, до якої застосують Закон «Про санкції», буде як мінімум справедливо

15 August 2014, 17:31

За два сесійні дні поточного тижня Верховна Рада України проголосувала без перебільшення за низку надзвичайно потрібних для життєдіяльності країни законопроектів.

Так, за внесення 12 серпня до порядку денного та прийняття 14 серпня у першому читанні законопроекту про люстрацію - першої та головної вимоги Майдану - на адресу народних депутатів, у тому числі нашого земляка Віктора Развадовського, надійшла навіть подяка від керівника Громадського люстраційного комітету Єгора Соболєва, лідерів руху «Чесно», Автомайдану та Самооборони.

А підтримку в цілому парламентаріями законопроектів про санкції та реформу управління вітчизняної газотранспортної системи (ГТС) Прем'єр-міністр України взагалі назвав історичними рішеннями. І якщо прийняття другого із них дозволило твердити керівництву країни про здійснення надважливого кроку до гарантування енергетичної безпеки України, то перший передбачає застосування нами для захисту своїх національних інтересів обмежувальних заходів, яким давно ефективно користуються інші держави світу щодо недружніх країн, юридичних та фізичних осіб.

За словами Арсенія Яценюка, до другого читання у проект Закону України «Про санкції», за який народні депутати 14 серпня віддали 244 голоси «за», було внесено багато правок. Зокрема уряд погодився вилучити обмеження на діяльність ЗМІ, виробництво іншої інформаційної продукції та надання послуг поштового зв'язку.

Свою точку зору про цей урядовий законопроект висловив і його доповідач з трибуни Верховної Ради від профільного парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Віктор Развадовський.

«Зараз багато хто хоче подати дану законодавчу ініціативу як виключно механізм тиску на Російську Федерацію. Насправді, це не так. Відповідно до ст. 19 основного Закону країни органи державної влади і місцевого самоврядування та їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені вітчизняним законодавством. І якраз такого важливого правового чинника, як застосування санкцій на дії іноземної держави, іноземної юридичної чи фізичної особи, інших суб'єктів, які порушують права та свободи людини і громадянина, створюють реальні та потенційні загрози національним інтересам, безпеці, територіальній цілісності України тощо у нас просто не було. Тому цю прогалину у вітчизняному законодавстві слід було ліквідовувати. Іншими словами, після набрання цим нормативно-правовим актом сили закону - підписання його Президентом та опублікування в офіційних засобах масової інформації - він може бути застосований до кожної вороже налаштованої до нас країни. Те, що, найпевніше, першим серед таких виявитися саме наш північно-східний сусід, буде як мінімум справедливо, зважаючи на вчинки супроти України офіційної Москви», - зауважив наш земляк.

Згідно з законопроектом, застосування, внесення змін та скасування таких санкцій прийматиметься Радою національної безпеки та оборони України та вводитиметься в дію указом глави держави у встановленому законом порядку. У випадку необхідності припинення дії міжнародних договорів, згоду на які давав парламент, застосування обмежувальних заходів до іншої країни або невизначеного законопроектом кола осіб, санкція за поданням Ради національної безпеки та оборони затверджуватиметься Верховною Радою України.

До речі, за оприлюдненою інформацією, у підготовлений КМУ проект санкційного списку уже включено понад 170 громадян як Російської Федерації так і інших країн, які підривають національну безпеку України, та 65 компаній, які визнали анексію Криму.

Прес-служба народного депутата України Віктора Развадовського

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі