Місто

Яблучний Спас у Житомирі: прихожани освячують плоди й колосся

19 August 2014, 09:36

Із самого ранку 19 серпня храми Житомира переповнені - православні християни відзначають одне з дванадцяти найголовніших після Пасхи свято, Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, або другий (яблучний) Спас.

Цього дня Спаситель світу Іісус Христос колись явився своїм учням на горі Фавор.

Як повідомляв Житомир.info з посиланням на прес-службу Свято-Михайлівського кафедрального собору Житомира, особливістю цього свята є те, що на Вечірній службі звершується Вхід з кадилом і обов'язково співається Великий Прокимен.

Як відомо, на Преображення люди освячують в храмах яблука з нового врожаю, а також груші, виноград, сливи, пшеничні колоски – все, що вродило з Божою допомогою.

Уранці навколо Спасо-Преображенського собору Житомира велика кількість люду з кошиками та букетами польових трав, багато з яких нагадують ті, що освячувалися на Маковея, 14 серпня. Поблизу храму, як завше, продавці зілля, колосків, яблук та груш.

Судячи по погоді на Спаса, осінь буде сухою, а зима сніжною. Такою ж гарною і сонячною, як сьогодні, має бути погода на Покрову, 14 жовтня.

Як повідомляють у прес-службі Свято-Михайлівського кафедрального собору, напередодні Преображення Господнього у храмі відбулося всенічне бдіння, а в сам день Спаса - 3 святкові Божественні літургії - о 7.00, 10.00 та 12 годинах, після яких традиційно освячувалися дари - плоди щедрого врожаю: яблука, груші, виноград, сливи тощо.

Фото прес-служби Свято-Михайлівського кафедрального собору

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі