Культура

У Житомирі до Дня Незалежності відкрили виставку документів: від 1917 року до подій Майдану та АТО

19 August 2014, 17:46

19 серпня з нагоди Дня незалежності України на третьому поверсі Житомирської облдержадміністрації відбулося відкриття тематичної стендової виставки документів і періодичних видань.

 Про це повідомляє прес-служба Житомирської ОДА.

 Виставка відтворює панораму подій, які передували здобуттю українським народом державної незалежності.

«Усі офіційні документи, що засвідчують період державотворення в України 1917–1920 та 1922 років включно, видалися Центральною Радою. Нині їх зберігають у відповідних музеях міста Києва. Тому на цій стендовій виставці ми представляємо, зокрема, копії сторінок із газетними матеріалами та окремих рішень органів виконавчої влади на місцях», - відкриваючи виставку, зазначив директор Державного архіву Житомирської області Станіслав Синицький.

Виставка умовно поділена на кілька періодів, які представлені на трьох стендах. Так, перший із них присвячений періоду відродження національної Української держави (1917-1920 роки). Його наповнюють копії чотирьох універсалів Української Центральної Ради, положення про грошову одиницю незалежної України, про державні символіку та мову.

Центральне місце експозиції займають Акт проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року та Постанова Верховної Ради України від 20 лютого 1992 року № 2143-ХІІ «Про День незалежності України».

На третьому стенді розміщені копії публікацій у виданнях «Народна Воля», «Волынсике народне известия», «Радянська Житомирщина», «Вісник Волинського губернського комісара», «Волынская Заря», «Радянська Україна», «Житомирщина», «Голос України», «Урядовий кур’єр» і «Віче». Адже на шпальтах цих газет протягом 1917–2014 років виходили друком матеріали про здобуття Україною незалежності та її становлення.

«Зокрема у статтях «Чорний вівторок», «Сам не знаю, де погину…» та «З початку збройного протистояння на сході України вже загинули 20 житомирських десантників» (список станом на 01.07.2014 р.) відображені події Революції Гідності 2013-2014 років, проведення АТО на сході держави та подаються імена загиблих борців за незалежність України у наші дні», - повідомляють у прес-службі ОДА.

Знайомлячи присутніх із виставкою, директор Державного архіву Житомирської області розповів, що їх колега добровільно долучився до проведення антитерористичної операції на сході України.

«Учора наш колектив проводжав співробітника – головного спеціаліста сектору організації та координації архівної справи Руслана Кондратюка. Він як доброволець братиме участь у проведенні АТО», – повідомив Станіслав Синицький.

Начальник відділу інформації та використання архівних матеріалів Державного архіву Житомирської області Галина Гуменюк зазначила, що на сайті їхньої установи – www.archive.zt.ua – наразі функціонує аналогічна онлайн-виставка. До неї також входять цифрові копії документів, які наразі зберігаються в архівах інших міст України.

Фото прес-служби Житомирської облдержадміністрації

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі