Суспільство

Військові Новоград-Волинської бригади, яких звинувачують у дезертирстві, готові й далі боронити Україну з адекватним командуванням

19 August 2014, 19:26

Військовослужбовці 30-ї окремої механізованої бригади, які кілька днів тому вийшли з оточення в зоні АТО і повернулися додому, 19 серпня зустрілися з житомирським губернатором Сергієм Машковським. Вони бояться, що їх, не розібравшись, визнають дезертирами. Приїхавши, хлопці одразу пішли у військкомат і повідомили про своє прибуття.

За словами одного з військових Сергія Харчука, вночі з 12 на 13 серпня вони мали відступати. Ще вдень їм наказали зібрати речі і знищити техніку. Втім, минуло кілька годин, а команди на відступ так і не було. Почався обстріл.

«Командир сказав іти в укриття, далеко не відходити і по першій команді виїжджати. Хтось з нашої батареї мав повідомити, прийти і сказати, що їдемо, але нікого ніхто не будив. Ми прокинулися від того, що почули - їде колона», - розповів чоловік.

Не дочекавшись команди, хлопці почали рятуватися - хто як міг. Харчук зупинив машину і вскочив усередину, але вантажівку підірвали, а його відкинуло на узбіччя і оглушило. Так військовий втратив свою зброю. На її пошуки відправилися товариші, які теж їхали у кузові вантажівки, але Сергієвого автомата не знайшли.

Колона під обстрілом рушила у бік Амвросіївки. Там хлопці знайшли свого комбата і доповіли йому про все, що сталося, і чекали нових наказів.

«Я спитав, які подальші наші дії? Він відповів, що не знає. Сказав: сідайте на машини і чекаємо команди», - розповів Сергій Харчук.

Після спілкування з військовими, голова Житомирської ОДА Сергій Машковський повідомив, що бере ситуацію на контроль, бо не вважає хлопців дезертирами, оскільки вони одразу ж сповістили про своє прибуття у місцеві військкомати.

«Те, що я почув, звичайно, мені не подобається. Це дуже серйозна проблема і ми повинні розбиратися. Буду тримати ситуацію на контролі, впливати. Перше, що нам потрібно, це інформація. Ми хочемо знати правду», - повідомив губернатор.

Військовослужбовці переконують: готові повернутися в зону АТО і далі боронити українські кордони, але зі зброєю в руках і адекватним командуванням.

«Ми прийшли сказати, що ми не знаходимося у бігах, не ховаємось. Ми, якби дали нормальне командування, далі пішли б служити», - розповів військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади Андрій Бондарчук.

За повідомленнями ЗМІ, військова прокуратура почала перевірку у справі щодо дезертирства у 30-й окремій механізовані бригаді. Там повідомили, що зону АТО самовільно залишили 83 військовослужбовці цієї бригади.

 Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі