Суспільство

Житомирський експерт: Об’єднання православних церков навряд чи можливе, а створення РПЦ в Україні – під питанням

28 August 2014, 12:37

В Україні можуть створити окрему Російську Православну церкву по прикладу Естонії, але об’єднання Московського та Київського патріархатів навряд чи можливе.

Про це в коментарі Житомир.info сказав головний спеціаліст департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Житомирської облдержадміністрації Олександр Пивоварський.

«В Естонії була та сама ситуація з Московським патріархатом, що й в Україні. Естонці дуже мудро поступили – вони створили єдину Російську Православну церкву в Естонії, і туди ходять всі бажаючі. Перед тим, як щось робити, треба розуміти, що політика міняється дуже швидко, а релігійні війни тривають десятиліттями», - зауважив Пивоварський, який вже більше десяти років займається питаннями міжконфесійних відносин у Житомирській області.

Олександр Пивоварський вважає, що не можна голослівно звинувачувати церкву в підтримці сепаратистів, а якщо є докази – то треба звертатися до правоохоронців.

«Я вважаю, що тих, хто в Московському патріархаті виступають проти України, за сепаратизм, клянуть українську армію, їх треба судити не як віруючих, а як громадян України, які порушують законодавство. Для суду немає значення – ти архієпископ чи ти диякон, але не можна судити всю конфесію, бо серед них теж є багато проукраїнськи налаштованих людей. Треба відділити носіїв сепаратистських ідей, і якщо кількох з них покарають хоча б штрафом, то інші замисляться», - сказав Олександр Пивоварський.

На його думку, якщо Україна стане «на українські рейки», то вернеться та соборність, коли архієпископів обирали віруючі.

«Соборність – це одна з відзнак українського православ’я. Якщо так буде, то представники Московського патріархату будуть бояться втратити прихожан, і заради цього вони стануть проукраїнськими. Або будуть створені такі умови, що вони виїдуть до Росії. Знаю, що вже багато з кліру УПЦ виїхали на служіння у Росію. Але я нещодавно спілкувався з монахами Чоповицького монастиря (Малинський район), вони кажуть: «Русское православие я с молоком матери впитал, куда мне ехать? Я тут родился, в Чоповичах, тут мои родители, моя земля, почему я должен уезжать отсюда», - розповідає чиновник.

Пивоварський каже, що часто люди звертаються із звинуваченнями на адресу церковних служителів УПЦ МП, але доказів їх протиправних дій навести не можуть.

«Коли ми говоримо про якісь порушення, то вони мають бути задокументованими, бо в суді треба факти. А люди або бояться подавати факти, або не хочуть, або придумують. Із семи випадків, коли були подібні звернення, підтвердився лише один. То може це провокації від людей, які мріють в Житомирській області посіяти розбрат і ненависть між православними. Никодим (архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський) мені прямо каже: найдете таких сепаратистів – судіть, але має бути доказова база, інакше це буде анархія, люди чинитимуть самосуд. Ходять чутки, що був випадок у Житомирському районі, коли священик щось не те казав, то до нього приїхали хлопці в камуфляжі і йому пояснили. Я не знаю чи били, але він покаявся», - сказав Олександр Пивоварський.

Олександр Пивоварський під час конфлікту у Попільні: «За 15 років у сфері державно-церковних відносин, я переконався – є проблеми не міжконфесійні, а є проблеми матеріальні, іде боротьба за майно, за нерухомість»

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі