Влада

Житомирська облрада висловила свої зауваження щодо законопроекту про внесення змін до Бюджетного кодексу

28 August 2014, 14:14

 В Житомирській обласній раді проаналізували проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо бюджетної децентралізації та надали пропозиції Комітету з питань бюджету Верховної Ради України.

Про це повідомляє прес-служба облради.

«Зважаючи на те, що Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні передбачає зміни шляхів формування бюджетів, доцільно було б не вносити зміни до чинного Бюджетного кодексу України, а приймати принципово новий документ», - йдеться у листі обласної ради до парламенту.

Потребує більш чіткого визначення механізм здійснення прямих міжбюджетних відносин між державою та місцевими бюджетами. Законопроектом запропоновано запровадити дворівневу систему міжбюджетних відносин: І - область; II - міста обласного значення/об'єднані громади/райони. Потрібно чітко встановити критерії щодо місцевих бюджетів, які мають прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом (найбільш доцільно - законодавчо визначити мінімальну кількість населення, яке повинно формувати територіальну громаду), оскільки об'єднання двох чи більше територіальних громад не гарантує автоматичного покращення надання соціально необхідних послуг жителям відповідних територій навіть за умови надання їм права на виконання делегованих державою повноважень, як це запропоновано в даному законопроекті. Таким чином, першочерговим завданням є проведення укрупнення існуючих територіальних громад, яке необхідно провести на основі зміненого законодавства про місцеве самоврядування.

«Без встановлення на законодавчому рівні чітких нормативів щодо кількості бюджетних установ залежно від кількості споживачів послуг наявний бюджетний ресурс і надалі буде використовуватися неефективно і не забезпечуватиме повну потребу в коштах на утримання закладів та галузей соціально-культурної сфери. На сьогодні, в області функціонує 27 шкіл з наповнюваністю до 10 учнів, ще в 219 школах навчається від 11 до 50 учнів, тобто в області 35,4% усіх загальноосвітніх закладів є малокомплектними. В таких школах замість 8 тис. грн. на 1 учня, що враховано при формуванні бюджету, фактично витрачається до 30 тис. грн. на 1 учня. Аналогічна ситуація і по закладах культури. В районах області налічується 844 бібліотеки, з них 255 або 30,2% функціонують в адміністративно-територіальних одиницях з населенням менше 500 чол., що не відповідає вимогам постанови Кабінету Міністрів України від 30.05.1997 № 510. Також із наявних 1012 клубних закладів 78 або 7,7% не відповідають вимогам постанови Уряду від 12.11.1998 № 1775 (населення менше 200 чол.). Із 765 наявних у районах фельдшерських і фельдшерсько-акушерських пунктів 50 існують в населених пунктах з чисельністю до 100 чол., 294 з чисельністю від 100 до 300 чол. Тобто функціонування 45% закладів не відповідає вимогам наказу Міністерства охорони здоров'я України від 04.11.2011 № 755. Тому, необхідним є встановлення законодавчими актами чітких критеріїв для функціонування тих чи інших закладів соціально-культурної сфери», - зазначають в обласній раді та вважають за необхідне прискорити розробку та затвердження мінімальних соціальних нормативів забезпечення потреб населення послугами закладів освіти, охорони здоров'я, соціального забезпечення, культури, фізичної культури та спорту.

Для оптимізації мережі бюджетних установ необхідно розробити і затвердити по кожній галузі нормативи штатної чисельності працівників бюджетної сфери на 1 тисячу населення чи споживачів послуг та питому вагу захищених статей видатків по кожній галузі, які мають бути обов'язковими при плануванні та затвердженні місцевих бюджетів. Крім того, надати право органам місцевого самоврядування визначати самим доцільність утримання бюджетних установ, виходячи із фінансової спроможності бюджету.

«Головне, на що слід звернути увагу – це те, що реформи в бюджетній сфері мають бути обов'язково узгоджені з реформами по інших галузях (освіта, медицина, культура і т.ін.) і проводитися разом з адміністративно-територіальною реформою.», - йдеться у листі.

У Житомирській облраді вважають недоцільним передавати фінансування дошкільної освіти та закладів культури з бюджетів сіл, селищ, міст районного значення до районних бюджетів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі