Україна

МВФ пом'якшив вимоги до України через нестабільну політичну ситуацію

30 August 2014, 12:46

МВФ ухвалив рішення пом'якшити умови виконання дворічної програми співробітництва з Україною в частині збереження обов'язкового обсягу резервів Нацбанку, дефіциту держбюджету й обсягу гарантованого держборгу.

Про це йдеться в заяві Фонду, текст якого має в своєму розпорядженні "УНІАН". 

"Конфлікт на сході України впливає на економіку та суспільство. Програма залишається вкрай складною для виконання й багато в чому залежить від того, чи буде знята гострота конфлікту найближчими місяцями", - йдеться в заяві Фонду.

Рада директорів ухвалила рішення пом'якшити умови виконання програми у зв'язку з невідповідністю критеріїв ефективності в частині накопичення міжнародних резервів, касового дефіциту сектора державного управління, зміни внутрішніх активів центрального банку, а також обсягу гарантованого державного боргу.

У Фонді не уточнили нові допустимі показники, але підкреслили, що готові піти назустріч уряду України й провести восени цього року відразу два огляди виконання програми з тим, щоб надалі ухвалити рішення про можливе виділення відразу двох кредитних траншів - третього й четвертого - єдиним платежем. 

"У світлі невеликої затримки із завершенням першого перегляду програми, Рада директорів схвалила пропозицію уряду України про об'єднання решти двох переглядів, запланованих на 2014 рік", - йдеться в заяві.

Коментуючи ухвалене рішення, директор-розпорядник Фонду Крістін Лагард зазначила, що уряд України проводить політику, спрямовану на стабілізацію економіки й відновлення зростання. 

"Підтвердження виконання такої політики всупереч украй складній ситуації вселяють великий оптимізм і свідчать про здатність уряду й надалі слідувати обраному курсу", - підкреслила Лагард. 

Водночас, ескалація конфлікту на сході, за її словами, посилення економічної кризи, геополітична напруженість лягають "важким тягарем на економіку й суспільство". 

"Такий несприятливий сценарій розвитку подій призвів до поглиблення економічної рецесії й відхилення від виконання показників розвитку в короткостроковій перспективі. Особливо тих, що стосуються чистих міжнародних резервів Національного банку, дефіциту бюджету й дефіциту НАК "Нафтогаз України", - зазначила Лагард. 

На її думку, для того, щоб компенсувати відхилення, що намітилися, влада України зобов'язалася запровадити пакет серйозних політичних заходів, зокрема – з накопичення резервів, консолідації державних фінансів на період 2015 -2016 років, забезпечення фінансової основи роботи "Нафтогазу" за допомогою покращення платіжної дисципліни й корегування тарифів на енергоносії.

"Влада країни визнала необхідність підтримки плаваючого валютного курсу й переорієнтацію монетарної політики на забезпечення цінової стабільності", - сказала Лагарад. 

Вона підкреслила, що реформа фінансового сектора України розвивається, як було заплановано. 

"Регуляторно-наглядова база зміцнюється, діагностика банків відбувається згідно з планом, можливості Фонду гарантування вкладів фізичних осіб виконувати покладені на нього функції розширюються. Влада також продовжує працювати над посиленням здатності банків вирішувати питання прострочених кредитів, пропонуючи схеми стимулювання добровільної реструктуризації боргів", - сказала Лагард. 

Вона також відзначила прийняті зміни до держбюджету в частині цільового показника дефіциту й заборони витрат із одночасним вдосконаленням системи соціального захисту. 

Також, на думку Лагард, очевидно прагнення влади до скорочення дефіциту бюджету "Нафтогазу" вже в 2015 році й до покращення загального бізнес-клімату в країні, зокрема за допомогою створення потужного органу боротьби з корупцією та протидії легалізації незаконно одержаних коштів. 

Водночас, упевнена Лагард, негативні ризики виконання програми залишаються дуже високими. 

"Успіх програми залежить від своєчасного вирішення конфлікту на сході країни, а також від активних зусиль влади, спрямованих на впровадження й дотримання запланованих реформ. У зв'язку з цим фінансова й технічна допомога з боку міжнародного співтовариства на підтримку реформаторських зусиль України є незамінним чинником для досягнення макроекономічної стабілізації та відновлення зростання", - резюмувала директор-розпорядник Фонду.

Економічна правда

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі