Економіка

Експерт по надрах: Вартість бурштину, який за рік нелегально видобувають у Житомирській області – 60 млн. дол.

4 September 2014, 11:22

 У Житомирській області видобувається тепер близько 20% бурштину від нелегального обсягу видобування Рівненської області, тобто близько 12 тонн.

Про це в інтерв’ю Житомир.info розповів експерт по надрах Дмитро Вій.

«Думаю, на Житомирщині видобувається тепер близько 20% бурштину від нелегального обсягу видобування Рівненської області (60 тонн). Тобто, виходить  близько 12 тонн. Переводимо це в гроші: 12 тис. кг перемножуємо на $5 тис., отримуємо $ 60 млн. Втрати держави колосальні, тому що ніхто з «чорного» бурштинового ланцюга не платить ні податки, ні мито. Крім того, наносяться величезні екологічні збитки. Адже ділянки незаконного добування бурштину нагадують фантасмагоричну суміш пейзажів марсіанської поверхні з артилерійськими полігонами: зрита земля, міні-кратери, понівечені дерева, інша рослинність. Щодо трафику нашого каменю. Ясно, що він нелегально якимось чином (це треба запитати у прикордонників та митників) переправляється за кордон. Ну а потім спливає, наприклад, в Польщі чи країнах  Далекого Сходу», - каже Дмитро.

Експерт пояснює, що попит на поліський бурштин в Україні мізерний, тому збувається камінь переважно за кордоном – в країнах Західної Європи та особливо цінується в Китаї, Кореї, Японії та Індії. Різниця цін закупівлі каменю в Україні при видобуванні і його продажу в інших країнах, звичайно, велика: якщо в нас скуповується за ціною 2 євро за грам, то в Гданську (Польща) продається за 10-15 євро.

«Промисловим способом офіційно видобувається бурштин тільки в Рівненській області, і тільки двома підприємствами. Але, крім того, процвітають приватні «старательні» роботи (старателі – особи, що займаються законним видобування дорогоцінного та коштовного каміння й металів: золота, срібла, металів платинової групи). Українські ж «старателі» - це мешканці лісових сіл Полісся, які неофіційно видобувають камінь, здають його «чорним» перекупникам, за що, звичайно, отримують гроші. Причому обсяг «товарообігу» останнім способом в добрий десяток разів більший, ніж у підприємств, що мають ліцензію», - розповідає Дмитро Вій.

Звідки і чому «чорний» бізнес на бурштині прийшов на Житомирщину? Скільки втрачає держава від того, що «сонячний камінь» видобувається нелегально? Які можливі обсяги видобування і трафик бурштину з Житомирської області? Відповіді на ці питання читайте в інтерв’ю.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі