Суспільство

В зоні АТО перебувають 44 представники лікувальних закладів Житомирської області, 17 з них – лікарі

5 September 2014, 14:40

У зоні АТО перебувають 44 представники лікувальних закладів Житомирської області, а саме: з обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського, обласного перинатального центру, обласного протитуберкульозного диспансеру, обласного шкірно-венерологічного диспансеру, обласного лікувально-санаторного центру радіаційного захисту для дитячого та дорослого населення «Дениші», ЦМЛ № 1 і ЦМЛ № 2 м. Житомира, центральної дитячої міської лікарні м. Житомира, Житомирської госпрозрахункової стоматполіклініки та з лікувальних закладів Баранівського, Бердичівського, Володарсько-Волинського, Житомирського, Коростенського, Новоград-Волинського, Любарського, Овруцького, Олевського, Червоноармійського, Чуднівського районів.

Про це повідомляє прес-центр департаменту охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації.

Серед мобілізованих – 17 лікарів, 10 фельдшерів (у тому числі й фельдшери виїзних бригад «швидкої медичної допомоги») та медсестер, 5 водіїв, а також системний програміст, оператори котелень, кадровики та кухарі.

«У великій пошані тут хірурги й анестезіологи. Особливою повагою користуються медики-жінки. За словами бійців, завдяки турботі медсестричок й поранення загоюються набагато швидше», - зазначають в прес-центрі ДОЗ.

Тут також наголошують, що всі житомирські медики вже мають неабиякий досвід роботи у бойових умовах, адже переважну більшість із них мобілізували ще у березні. Чимало медпрацівників не чекали на повістки із воєнкоматів, а виявили бажання боронити країну добровільно. Задля цього декому навіть довелося пройти курси з нової спеціалізації лікаря-анестезіолога.

За словами лікарів, спочатку займались фактично суто лікувальною справою: основними патологіями були бронхіти, пневмонія, розтягнення, кілька травм.

«А потім пішло… Регулярно раз у день, раз у два дні мінометні обстріли, постійна бойова готовність: якщо «починається», відразу на себе бронежилет, каску, медичну сумку і – по місцях. Із медичним забезпеченням справи у нас більш-менш непогано. Не вистачає медичного персоналу. Якщо якийсь виїзд - незалежно від того, чи ти лікар, чи фельдшер, чи санітар, чи санітар-стрілець (котрий не є медпрацівником – лише пройшов відповідне навчання й розуміється на тому, як правильно накласти джгут, вколоти препарат (знеболювальне), перев’язати пораненого) – на БТР і поїхали», - пише прес-центр департаменту охорони здоров’я.

Серед медиків Житомирської області не минулося без втрат – в зоні АТО загинув капітан, керівник медичної служби, 29-річний Дмитро Герасимчук з 30-ї Новоград-Волинської механізованої бригади. Медиком за освітою був і загиблий на Сході 20-річний Артур Пушанко, який служив у 95-ій Житомирській бригаді.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі