Політика

Ці вибори - останній шанс зберегти Україну єдиною, — Тігіпко

13 September 2014, 13:19

 Другий національний з'їзд партії "Сильна Україна" відбувся 12 вересня у залі столичного спорткомплексу "Олімпійський". Зібралися 406 делегатів.

Зі сцени присутнім показують відео. На ньому українці з різних регіонів України висловлюють думки про ситуацію в країні, війну. На сцену виходить лідер партії 53-річний Сергій Тігіпко. Всі аплодують.

Оголошують хвилину мовчання за загиблими на Донбасі.

"На нас чекає дуже складна кампанія, - каже Сергій Леонідович. - Але всім нам потрібно пам'ятати: ці вибори - останній шанс зберегти Україну єдиною і вивести її на шлях розвитку і процвітання. Владу треба міняти. Тому що своєю поведінкою, своїми діями нинішні чиновники показують: вони - не щирі, вони думають про себе, а не про країну. Але ми повинні розуміти: змінити владу можна тільки через вибори і виключно на основі демократичних принципів".

Тігіпко оголошує передвиборну програму партії. Головним завданням називає міцний мир і єдність країни.
"Однозначно необхідно добитися міцного миру. З самого початку конфлікту на Донбасі я виступав за пошук мирного рішення. Тому що з самого початку було очевидно, що за так званою "Новоросією", сепаратистами стоїть Росія. Тоді влада не почула цих викликів. Влада обрала війну, сподіваючись швидко вирішити конфлікт військовим шляхом. Сьогодні видно — помилились. Тому що які б чудеса героїзму не проявляли солдати, добровольці, будемо говорити відверто — сили не рівні. Тому зараз дуже важливо утримувати перемир'я", - розповідає лідер партії.

Тігіпко зазначає, що Україні необхідна професійна армія.
"Не розумію чому на рахунках Міністерства оборони знаходяться мільярди, про які говорив прем'єр-міністр, а солдати не нагодовані. Не можемо купити касок і бронежилетів кращої якості. Проти наших військ стоять професіонали. Якщо не почнемо будувати професійну армію — це неправильний шлях. Починати це треба було ще вчора", - розповідає він.

Лідер "Сильної України" наголошує на відсутності реформ і боротьбі з корупцією.
"Приборкати корупцію - одна з головних вимог суспільства. Вимога, яка нинішня влада не виконує і, схоже, не збирається виконувати. Поки не буде розпочато боротьбу з корупцією, проводити будь-які реформи в країні абсолютно безглуздо. Тому що від них ефекту не буде. Бо жодні дії не дадуть результату, поки в країні корупція руйнує все. Не дає нормально жити ні людині, ні малому бізнесу", - підкреслює політик.

Тігіпка підтримує 53-річний Віталій Олуйко, делегат з Хмельниччини:
"Київстав банкрутом. Показав корупцію. Призвів економіку до стану вимирання. На місцях вже так надивилися на Київ, Верховну Раду, що вже теж корупція. Лобіюється земля, комунальна земля, дерибаниться бюджет".

Тігіпко пропонує скоротити кількість контролюючих інстанцій:
"В країні понад 70 контролюючих організацій. Для порівняння, в Грузії їх 10. У нас в них працюють 220 тисяч осіб. Вони обходяться державі щороку майже в 25 мільярдів гривень. Скоротивши їх хоча б до 15 - ми знаходимо кошти для тієї ж професійної армії, для відновлення соціальних стандартів".

Одним із пунктів передвиборної програми "Сильної України" Тігіпко називає реформу по децентралізації влади:
"Треба відверто визнати, що сьогодні у тому ж Луганську і Донецьку, якщо починали з 90 відсотків довіри до Києва, то сьогодні — це більше 90 відсотків недовіри до Києва. А у багатьох і ненависті. Тому маємо запропонувати альтернативу у вигляді децентралізації, регіоналізації влади. Регіоналізація, а не федералізація стане основою принципово нового єдності країни - де сила центру багаторазово зростає завдяки силі кожного регіону, міста, району ".

Тігіпко зазначає, що в країні треба долати безробіття, яке до кінця року зростатиме. Також – покращувати інвестиційний клімат.
"В економічній сфері наша головна задача - врятувати вітчизняне виробництво від повного знищення. Пам'ятаємо, як в 1990-х роках закривалися підприємства. Сьогодні в країні ті ж проблеми. Стратегія "Сильної України" передбачає активну роль держави в захисті вітчизняної промисловості і радикальне поліпшення інвестиційного клімату. Держава повинна вже зараз підтримати промисловість держзамовленнями, підтримати пріоритетні галузі податковими пільгами, стимулювати модернізацію виробництва", - зазначає лідер партії.
З'їзд триває дві години. За цей час делегати затверджують передвиборну програму, кандидатів по мажоритарних округах на дострокових парламентських виборах. Хто буде у виборчих списках — невідомо. Мають зібратися на з'їзд у понеділок, 15 вересня.

"Тривають консультації. Багато кандидатів, і ми хочемо, щоб до списку не потрапили заплямовані корупцією або антиукраїнські чи непатріотичні люди. Дискусія триває", - пояснює Тігіпко.

 
 
 
 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі