Місто

Спеціалісти пояснили, чому змілів Тетерів у районі житомирського парку

17 September 2014, 12:43

В Інтернеті з’явилися фото головної водної артерії Житомира – ріки Тетерів із висохлими берегами, зроблені із пішохідного мосту у парку Гагаріна. Знімки датовані неділею, 14-м вересня.

Відповідь на питання, чому змілів Тетерів, ми шукали у водоканалі, держекоінспекції та управлінні водних ресурсів.

У водоканалі нам пояснили, що зниження рівня води – це не їхня компетенція. Сфера відповідальності водоканалу – це водосховище Відсічне, звідки вода очищається до стану питної і по магістральному водогону подається до будівель.

Начальник відділу водних ресурсів Житомирського обласного управління водних ресурсів Олег Микитин вважає, що зниження рівня води у Тетереві є сезонним, воно пов’язане із довготривалою відсутністю дощів.

«У серпні минулого року була точно така ситуація. Просто довгий період немає опадів, а Денишівське і Відсічне водосховища заповнені вище, а Відсічне - на рівні НПР (найвищого проектного підпертого рівня верхньої ділянки загати, який можна тривалий час підтримувати в нормальних умовах експлуатації гідротехнічних споруд - Житомир.info). Водоканал не може давати більше води вниз, тому що не знає, коли будуть опади», - пояснив Олег Микитин.

У прес-службі Державної екологічної інспекції у Житомирської області нам пояснили, що спеціалісти даної галузі наразі перебувають у відпустці за власний рахунок, і порадили зателефонувати на «гарячу лінію» екоінспекції.

Начальник відділу оперативного контролю ("гаряча лінія") екологічної інспекції Віктор Левківський розповів, що отримав повідомлення про зміління Тетерева ще 3 дні тому, а в неділю, 14 вересня, відбувся виїзд бригади на місце.

«Є підозра, що ця ситуація пов’язана зі скидом (пониженням) рівня води гідроелектростанцією Житомирского РЕМ. У понеділок підприємству були надані відповідні запити щодо наявності дозволу на спеціальне водокористування, щоб отримати відповідь на питання, чи це був аварійний скид (води), чи що це відбувається. Тому що у нас є підозри – ГЕС працює, виробництво електроенергії понад усе, прибутки важливіші, ніж навколишнє середовище», - сказав Віктор Левківський.

P.S. Житомирським РЕМ спростував свою причетність до зниження рівня води в річці.

Фото зі сторінки "Заметки о разном и необычное краеведение" у фейсбук

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі