Суспільство

У Житомирській області розпочався місячник добровільної здачі зброї

1 October 2014, 15:03

З 1 по 31 жовтня на території Житомирської області триватиме місячник добровільної здачі зброї, боєприпасів та вибухових пристроїв.

Про це повідомляє прес-служба УМВС України в Житомирській області.

Кожен житель області має змогу передати до райвідділів міліції небезпечні предмети, що досі зберігалися незаконно, уникнувши при цьому кримінальної відповідальності, - наголошують в міліції та нагадують: за незаконне зберігання зброї, вибухових матеріалів та спеціальних засобів законодавством передбачено як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

Стаття 190 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Порушення громадянами порядку придбання, зберігання, передачі іншим особам або продажу вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї) визначає покарання у вигляді накладення штрафу від 119 до 170 гривень з конфіскацією зброї або без такої. При повторному здійсненні правопорушення упродовж року передбачено штраф від 170 до 255 гривень з конфіскацією зброї.

Статтею 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України за носіння, зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передачу чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу визначено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

Носіння, виготовлення, ремонт або збут кинджалів, фінських ножів, кастетів чи іншої холодної зброї без передбаченого законом дозволу – караються штрафом до 850 гривень або громадськими роботами на строк від 120 до 240 годин, або арештом на строк від 3 до 6 місяців, або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на строк до 3 років.

«Разом з тим, звільняється від кримінальної відповідальності особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, передбачене частинами першою або другою цієї статті, якщо вона добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої», - зазначають в УМВС.

У разі добровільної здачі громадянами незареєстрованої зброї чи спецзасобів, у подальшому, якщо вона не значиться в обліках як втрачена, викрадена чи не була знаряддям скоєння злочину, громадяни мають право зареєструвати здану ними зброю чи спецзасоби на своє ім’я.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі