Суспільство

За півроку в Житомирській області на альтернативні види палива перевели 25 котелень, зекономили 11,5 млн., - Годований

1 October 2014, 17:15

За 6 місяців на альтернативні види палива переведено котельні у 25 установах Житомирської обласної ради та зекономлено 11,5 млн. грн. бюджетних коштів.

Про це 1 жовтня під час прес-конференції по результатам заходів із енергоефективності та енергозбереження повідомив заступник голови обласної ради Руслан Годований, - повідомляє прес-служба Житомирської обласної ради.

Руслан Годований нагадав медійникам про те, що півроку тому депутати своїм рішенням затвердили передачу повноважень у частині управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст області обласній раді. Відтоді тривала наполеглива робота ради та ОДА.

«6 місяців ми працювали з дня у день, щоб зробити обіцяне: перевести газові котельні на альтернативні на 25-ти об’єктах. Всі вони у цьому році запустяться. Частина котелень уже працює на альтернативних видах палива, частина запуститься до опалювального сезону, і ще частина - до кінця року».

Об’єкти для переобладнання котелень обиралися за багатьма критеріями.

«Ми зробили запити керівникам підприємств: коли котли мінялися, де котли старі і не можуть в зиму зайти, де є бажання поміняти котли і де найбільше витрачається газу. Зібрана інформація була оприлюднена на сайті обласної ради, щоб її бачили інвестори. Інвестори повірили нам і вкладають власні кошти в переобладнання котелень. Ті об’єкти, куди не пішов інвестор і які були для нас найбільш болючими, переобладнуються за кошти обласного бюджету».

Як пояснив заступник голови обласної ради, планова вартість газу для визначених 25 об’єктів становить 32,6 млн грн. Тепер же установи сплачуватимуть не за газ, а за спожите тепло, і це обійдеться в 21,1 млн грн. Таким чином, економія складе 11,5 млн. грн. бюджетних коштів.

«За рахунок заміни газу на інші енергоносії в цьому опалювальному сезоні планується зменшення споживання газу на 3,9 млн кубометрів. За рахунок орендарів – 1,8 млн куб.м. (47%) та за рахунок власних коштів – 2,1 млн куб.м. (53%)», - розповів Руслан Годований.

З часом більше комунальних установ області зможуть замінити котельні, що дасть можливість скоротити споживання газу до 70%.

«Переобладнавши 25 котелень, ми показали, що відмовитися від газу зовсім не можна, але можна використовувати його значно менше. А це дуже важливо для нашої держави, яка має бути вільною і незалежною від Росії, - каже Руслан Годований. - Те, що ми зробили - це яскравий приклад змін, і приклад того, що зміни не здійснюються за 5 хвилин».

Руслан Годований

Фото прес-служби обласної ради

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі