Влада

Сергій Машковський: Проблема незаконного видобутку бурштину вимагає вирішення на загальнодержавному рівні

16 October 2014, 17:29

Під час робочого візиту в Олевський район голова Житомирськоъ облдержадміністрації Сергій Машковський оглянув родовища бурштину, де відбувається несанкціонований видобуток цієї корисної копалини.

Про це повідомили в прес-службі Житомирської облдержадміністрації.

Коментуючи ситуацію, що склалася, очільник області наголосив на тому, що від незаконного видобутку бурштину потерпає не тільки природа, а й економіка регіону.

«Вражають масштаби беззаконня і хаосу того, що тут відбувається. Від незаконного видобутку бурштину потерпає наша природа, а також економіка регіону. Потенціал родовища треба використовувати на благо Житомирщини та України загалом», - відмітив Сергій Машковський.

За його словами, масовий видобуток бурштину розпочався кілька місяців тому. Він переконаний, що, в першу чергу, нині треба зробити все, аби не допустити таких масштабів цього явища, як у Рівненській області. Проблему варто вирішувати терміново, бо через рік–два ситуація буде неконтрольованою.

Голова облдержадміністрації розповів, що він вже ініціював створення робочої групи щодо напрацювання пропозицій для комунального підприємства по видобутку бурштину. Окрім цього, обласне керівництво неодноразово відправляло звернення до Президента України, Кабінету Міністрів та Верховної Ради з проханням допомогти вирішити цю проблему, але відповідей поки що немає.

«Тут копають бурштин декілька тисяч людей. Однак зараз у нас немає ні сил, ні засобів, аби це припинити. Розумію, що цим людям треба дати можливість заробляти, але вони повинні працювати тут виключно у законному руслі. Складність ситуації обумовлена тим, що бурштин належить до корисних копалин загальнодержавного значення. Саме тому треба піднімати це питання на державному рівні. Я особисто готовий донести проблему до Президента України», - запевнив Сергій Машковський.

Очільник області занепокоєний тим, що на території родовища спостерігається високий рівень криміногенної ситуації. За його словами, вирішити проблему можна, посиливши рівень відповідальності за незаконний видобуток бурштину та легалізувавши таку діяльність шляхом створення комунального підприємства та залучення інвестора.

Як зазначив в.о. начальника УМВС України в Житомирській області полковник Григорій Полковніков, саме документування незаконного видобутку бурштину є складним процесом. У діях цих осіб відсутній склад кримінального правопорушення, оскільки вони видобувають невелику кількість копалин. Покарання вони можуть понести за частиною другою статті 240 Кримінального кодексу України.

Григорій Полковніков повідомив, що по незаконному видобутку бурштину вже відкрито 24 кримінальні провадження, 12 з яких направлені до суду. Зараз постійно проводиться моніторинг ситуації на родовищі, встановлюються патрульні пости, а працівники міліції роблять все можливе для того, аби ситуація була контрольованою.

«Проблему не варто замовчувати, а треба показувати на загальнодержавному рівні її масштаби. Керівництво області готове приймати відповідні рішення. В першу чергу потрібен комплексний підхід, який допоможе вирішити питання на загальнодержавному і місцевому рівнях», - резюмував Сергій Машковський. 

Фото прес-служби Житомирської ОДА

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі