Влада

Бюджетні кошти для підготовки робітничих кадрів у Житомирській області витрачаються неефективно

16 October 2014, 19:37

 Міністерство освіти і науки та органи управління освітою Житомирської та Хмельницької ОДА не забезпечили обґрунтованого планування, належного контролю та ефективного використання бюджетних коштів, спрямованих на підготовку робітничих кадрів професійно-технічними навчальними закладами.

Про це Житомир.info повідомила прес-служба Рахункової палати України.

«Міністерство освіти і науки України (далі – МОН), як головний розпорядник бюджетних коштів та державний замовник з підготовки робітничих кадрів, та органи управління освітою Житомирської та Хмельницької облдержадміністрацій не забезпечили обґрунтованого планування, належного контролю та ефективного використання бюджетних коштів, спрямованих на підготовку робітничих кадрів професійно-технічними навчальними закладами (далі – ПТНЗ) Житомирської та Хмельницької областей. Такий висновок зробила Колегія Рахункової палати, розглянувши Звіт про результати аналізу використання у Житомирській та Хмельницькій областях бюджетних коштів у сфері професійно-технічної освіти», - йдеться у повідомленні.

Рахункова палата зазначає, що передача Кабінетом Міністрів з 2010 року для тимчасового виконання обласним держадміністраціям функцій щодо матеріально-технічного і фінансового забезпечення підпорядкованих МОН державних ПТНЗ не вплинула на організацію управління цими закладами, порядок формування і виконання державного замовлення та забезпечення потреб ринків праці у робітничих кадрах.

«Формування Мінекономрозвитку (за поданнями МОН) державного замовлення на підготовку робітничих кадрів без урахування реальних потреб регіональних ринків праці та визначення МОН виконавців державного замовлення без застосування конкурсних засад призвели до підготовки ПТНЗ Житомирської та Хмельницької областей 4039 робітників, які не мають попиту на ринку праці», - наголошують у Рахунковій палаті.

Проведений аналіз засвідчив, що недостатній рівень матеріально-технічного та навчально-методичного забезпечення ПТНЗ не сприяють якісному наданню освітніх послуг. Як результат, рівень підготовки робітничих кадрів не задовольняє близько третини роботодавців Житомирської області та чверті роботодавців Хмельницької області. При цьому, кожен сьомий випускник ПТНЗ, який працевлаштувався після завершення навчання, звільняється з роботи за власним бажанням протягом першого року після працевлаштування, що пояснює як низьким рівнем заробітної плати, так і незадовільними умовами праці.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі