Новини компаній

Kickstarter в Україні - топ 5 українських IT стартапів на Kickstarter

17 October 2014, 16:25

Ще декілька років тому Kickstarter в Україні був новинкою і вітчизняних проектів на сервісі майже не було. Але вже сьогодні через цей сайт проходить чимало нових та інноваційних розробок від українців.

Kickstarter – це спеціалізований сайт для збору коштів на розвиток і реалізацію творчих проектів на базі краудфандінгу, тобто благодійних внесків. Більшість проектів – це творчі винаходи на кшталт фільмів, відеороликів, музичних виробів. Але є і соціальні, технічні, промислові, конструкторські винаходи, що знаходять матеріальну підтримку. В Україні проект став популярним ще два роки тому, однак лише у 2013 році у програмі брали участь декілька вітчизняних стартапів. 

Українські стартапи, які вже отримали фінансову підтримку

Далі розглянемо, які саме українські проекти на Kickstarter змогли назбирати необхідну кількість грошей для свого запуску. 

Universum - дарунок для геймерів

Не секрет, що в усьому світі дуже полюбляють онлайн ігри. Як результат, онлайн-гра Universum: WarFront від київського фрілансера-програміста Кирила Мегета, змогла зібрати значну суму через Кікстартер, а саме більше 45 тисяч доларів. Потрібно сказати, що автор віртуальної гри планував зібрати хоча б половину вказаної суми і ніяк не розраховував на такий величезний успіх. Це ще раз доводить, що українські IT проекти можуть з легкістю претендувати на світове визнання. 

Нове слово у суспільному телебаченні

Ще один інтернет-проект, який дійсно заслуговує уваги – це портал громадського телебачення Hromadske.tv. Деякі експерти вважають, що саме цей стартап є подією року, а тому розробники планують за один рік зібрати суму в один мільйон гривень, якої буде достатньо для реалізації та первинної підтримки інтернет-порталу. На сьогоднішній день через Kickstarter було зібрано вже більше 230 тисяч гривень. Цей проект дуже активно розвивається саме в цей час, а тому має великі шанси на те, щоб стати одним із найперспективніших в Україні. 

Віртуальне видання

Інтернет-журнал Korydor можна вважати ще одним українським стартапом, який за допомогою Кікстартер отримав початкову суму для свого розвитку, а саме було зібрано благодійних внесків на суму 5 тисяч доларів за 100 днів, поки проводилася рекламно-презентаційна кампанія. Зараз віртуальне видання просувається завдяки соціальним мережам, але поштовхом для розвитку та розширення, безсумнівно, став саме краудфандінг. 

Мобільний софт

Також необхідно згадати ще один проект, що зібрав необхідні кошти завдяки Kickstarter – це вітчизняна компанія Kwelea, засновники якої пропонують робити інвестиції для створення модуля безпровідної пам’яті MBlok. За 7 днів до закінчення терміну розміщення на сайті, цей проект вже зібрав 121 тисячу доларів, що дозволить йому розвиватися і надалі. Софт має створюватися для мобільних пристроїв на оперативній системі Android та iOS.

В цілому, українські стартапи на Kickstarter – це нова хвиля і можливість отримати необхідну кількість грошей саме для молодих та творчих компаній та людей. Їх прагнення довести усьому світові, що вони можуть створити власний проект, який матиме майбутнє і зможе стати корисним людству. В свою чергу, це і є основним стимулом для тих, хто робить благодійні внески на користь того чи іншого проекту.

Стаття надана міжнародною аутсорсинговою компанією Ignite Outsourcing (Ігнайт) в Україні.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі