Суспільство

Повітря у Житомирській області найбільше забруднює транспорт: автомобільний, залізничний, виробнича техніка

20 October 2014, 14:15

 За узагальненими статистичними даними Житомирська область посідає 18 місце серед областей України по загальному обсягу викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Такі дані наведені у проекті рішення сесії обласної ради «Про обласну комплексну програму охорони навколишнього природного середовища в Житомирській області на 2014-2017 роки».

«Аналізуючи показники забруднення повітряного басейну, що включає обсяг викидів шкідливих речовин від стаціонарних та пересувних джерел забруднення, слід відмітити деяке збільшення загальної кількості викидів в атмосферне повітря порівняно з минулими роками. Щільність викидів від стаціонарних джерел забруднення у розрахунку на квадратний кілометр території Житомирської області склала 0,623 т/км2 проти 6,66 т/км2 в середньому по Україні (24 місце по Україні). У розрахунку на душу населення щільність викидів від стаціонарних джерел забруднення Житомирської області склала 14,4 кг/чол. проти 87,3 кг/чол. в середньому по Україні (20 місце серед областей країни)», - йдеться у програмі.

До основних антропогенних джерел забруднення атмосфери належать: теплове та енергетичне устаткування; промислові підприємства, сільське господарство та всі види транспорту.

На стаціонарні джерела викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря припадає майже 22 % сумарних обсягів забруднення повітря області, на пересувні (автомобільний, залізничний, виробнича техніка) – 78 %. У розрахунку на душу населення щільність викидів від стаціонарних джерел забруднення складає 14,5 кг/чол. проти 95,1 кг/чол. в середньому по Україні. Найбільше забруднення атмосфери області відбувається в містах Бердичів (5,681 тис. т), Житомир (1,38 тис. т), Коростень (0,829 тис. т) та в Коростенському (2,041 тис. т), Овруцькому (1,97 тис. т), Новоград-Волинському (1,55 тис. т) районах. В обласному центрі внаслідок високої зосередженості автотранспорту викиди є найбільшими у регіоні (20,557 тис. т, або 30,6 % загальнообласного рівня).

«За останні роки спостерігається суттєве зростання викидів пересувних джерел. Викиди від автотранспорту за своїми обсягами перевищують викиди стаціонарних джерел. Основні забруднюючі речовини, що викидаються в атмосферу – діоксид та оксид азоту, оксиди вуглецю, діоксид сірки, сажа, вуглеводні тощо», - йдеться у проекті програми.

Динаміка викидів забруднюючих речовин від стаціонарних та пересувних джерел наведена в таблиці

Основними напрямами зменшення надходження забруднюючих речовин в атмосферне повітря є: виконання природоохоронних заходів, передбачених матеріалами, у яких обґрунтовуються обсяги викидів забруднюючих речовин; переведення паливновикористовуючого обладнання на природний газ; впровадження сучасних технологій очищення промислових викидів.

Зменшення шкідливих викидів від пересувних джерел можливе за рахунок збільшення використання неетильованого бензину, посилення контролю за токсичністю відпрацьованих газів від автомобільних двигунів, будівництва об'їзних автошляхів для транзитного транспорту.

«За останні роки загальна кількість автотранспорту постійно збільшується, тому є прогнозованим постійне збільшення викидів забруднюючих речовин в атмосферу. Додатковими факторами, що обумовлюють кількісні та якісні показники викидів, є якість палива, технічний стан транспортних засобів, технічний стан автошляхів, організація дорожнього руху», - наголошують автори програми.

Програма передбачає наступні заходи з охорона атмосферного повітря:

використання в будівництві спеціальних способів забудови, озеленення автомагістралей;

використання зрідженого газу;

використання нейтралізаторів вихлопних газів та водневих двигунів, спеціальних моторних мастил, присадок;

спорудження і оснащення контрольно-регулювальних пунктів для перевірки і зниження токсичності відпрацьованих газів транспортних засобів;

поліпшення стану утримання транспортних шляхів і вуличного покриття;

відокремлення магістралей багаторядними деревно-кущовими посадками, збільшення площ зелених захисних смуг;

розширення використання електротранспорту;

створення підприємств з безвідходними технологіями виробництва;

очистка газопилових викидів;

контроль та недопущення спалювання промислових і побутових відходів;

розвиток санітарно-захисних зон, озеленення промислових майданчиків;

широке впровадження і повсюдне використання деревних, кущових, трав’янистих рослин – зелених насаджень, що забезпечують стійку захищеність природної якості атмосферного повітря та поліпшують екологічний стан оточуючого середовища.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі