Політика

Роман «Маруся» про український повстанський рух Василь Шкляр презентував у Черняхові

22 October 2014, 14:01

Презентація нового роману Василя Шкляра «Маруся» пройшла на Житомирщині, у рідному для головної героїні книжки містечку Черняхові за ініціативи кандидата в депутати по округу №66 Павла Дзюблика.

Саме на Черняхівщині знаходиться село Горбулів, звідки родом видатна отаманашна Саша Соколовська, або Маруся, як вона сама себе назвала. Василь Шкляр працював із матеріалами для свого історичного роману біля 5 років.

У романі висвітлено бурхливі події 1919-го — року трагедії українського повстанського руху. Перед нами постає неординарна, героїчна та майже містична постать: отаманша Маруся, блакитноока красуня із сонячним волоссям.

Василь Шкляр, письменник: «Перший повстанський мій роман «Чорний ворон» був про мужнього чоловіка, справжнього українця. І другий роман мав бути про жінку. Це навіть не жінка, а 16-річна дівчина Саша Соколовська, яка взяла собі прізвище Маруся. Приїхав на її Батьківщину, де всі Соколовці, край цей досі називають Соколівщина. Дух цей літає і досі підіймає нас на боротьбу».

В Черняхові на презентацію книжки зібрався повен зал будинку культури. На зустріч приїхали і внучка Олександри Соколовської. Перед початком урочистої зустрічі з читачами Василь Шкляр роздавав автографи. Книжку в Черняхові купували дуже активно.

На сцені письменник виступив із кротким історичним екскурсом про події 1919 року та повстанських рух на Житомирщині.

Кандидат-мажоритарник по округу №66 від «Народного фронту» Павло Дзюблик каже, що ідея запросити Шкляра на презентацію виникла давно. На Житомирщині це перша презентація після Львівського форуму.

Павло Дзюблик, кандидат у депутати від «Народного фронту», округ №66«Василь Шкляр не вперше знаходиться на території нашого району. Чотири роки тому в селі Горбулів, на батьківщині Саші Соколовської ми відкривали пам’ятник Марусі. Саме тоді виникла ідея у Василя Миколайовича написати книжку і сьогодні книжка вийшла. Було би дивно, щоб ми цю книжку не презентували нашим жителям, адже у ній описане життя нашої землячки».

Нагадаємо, що Павло Дзюблик є також єдиним кандидатом від демократичних сил в окрузі №66.

Прес-служба Павла Дзюблика

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі