Суспільство

Житомирянам в день голосування варто пам’ятати про кримінальну відповідальність за порушення

24 October 2014, 14:04

14 жовтня Верховна Рада внесла зміни до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян, а саме за фальсифікацію виборчих документів, за незаконне використання бюлетеня та голосування більше, ніж один раз, а також за підкуп виборців.

Так, статтею 158 ККУ визначається кримінальна відповідальність за надання неправдивих відомостей до органу ведення Держреєстру виборців або фальсифікації виборчих документів та підсумків голосування.

Умисне подання до органу ведення Держреєстру виборців неправдивих відомостей або умисне внесення таких до бази даних даного реєстру караються позбавленням волі на строк від 2 до 4 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

Підробка, використання або зберігання незаконно виготовлених виборчих документів (бюлетеня чи протоколу) караються позбавленням волі на строк від 3 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 2 до 3 років.

Викрадення або приховування виборчої скриньки з бюлетенями, протоколів про підрахунок голосів, про підсумки голосування, про результати виборів, незаконне знищення чи псування їх, а також підписання протоколів до їх заповнення, або складення таких протоколів не на засіданні виборчої комісії, або включення до них завідомо недостовірних відомостей караються позбавленням волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

Подібні дії вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, членом виборчої комісії, службовою особою з використанням службового становища, кандидатом чи його представниками, а також якщо такі дії призвели до неможливості встановлення підсумків голосування на даній виборчій дільниці чи у виборчому окрузі, або якщо через подібні дії довелося визнати голосування недійсним, араються позбавленням волі на строк від 7 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 2 до 3 років.

Статтею 158.1 ККУ регламентується відповідальність за незаконне використання виборчого бюллетеня та голосування більше, ніж один раз.

Надання або отримання виборчого бюлетеня особою, яка не має права цього робити, викрадення чи приховування бюлетеня, надання виборцю заповненого бюлетеня, або голосування виборцем більше, ніж один раз, караються штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 3 років.

Подібні діяння вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, кандидатом на виборах, довіреною особою чи представником політичної партії, членом виборчої комісії, караються позбавленням волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 2 до 3 років.

Статтею 160 ККУ визначається кримінальна відповідальність за підкуп виборців.

Так, прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем неправомірної вигоди за вчинення дій, пов'язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права - відмова від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах або відмова від такого голосування, передання виборчого бюлетеня іншій особі караються штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на той самий строк.

Пропозиція, обіцянка або надання виборцю неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов'язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, караються обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

Здійснення передвиборної агітації шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів, робіт, послуг карається обмеженням волі на строк від 2 до 4 років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

Подібні дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, членом виборчої комісії, кандидатом або його довіреною особою, представником політичної партії, караються позбавленням волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

У законі також пояснюється, що під неправомірною вигодою слід розуміти кошти чи інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, вартість яких перевищує 3% розміру мінімальної заробітної плати, які пропонують, обіцяють, надають чи одержують без законних на те підстав.

Житомир.info 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі