Події

У Житомирській області засудили двох продавців радіоактивних контейнерів

25 October 2014, 18:05

За матеріалами СБУ до кримінальної відповідальності притягнуто двох громадян України, які незаконно придбали, зберігали та намагалися збути джерела радіаційного випромінювання.

Про це Житомир.info  повідомила прес-група УСБ України  Житомирській області.

Наприкінці лютого 2012 року на автозаправній станці поблизу м. Бердичева (Житомирська область) співробітники СБУ затримали вінничанина та закарпатця, які намагалися збути за 35 тисяч гривень радіоактивний контейнер.

На ньому були позначки «Осторожно» та знак маркування «Радиационная опасность».

При проведенні обшуку у помешканні, що орендував один із затриманих у м.Вінниці, правоохоронці вилучили ще 22 небезпечних контейнера – завернутих у фольгу.

За результатами експертного дослідження Інституту ядерних досліджень Національної академії наук України, вилучені циліндричні контейнери є джерелами іонізуючого випромінювання, що містять радіоактивну речовину – суміш ізотопів плутонію та америцію-241.

Вироком Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області правопорушники визнані винними у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.265 (незаконне поводження з радіоактивними матеріалами) Кримінального кодексу України, та засуджені до 5 років позбавлення волі з іспитовим терміном 3 роки.

Джерела радіаційного випромінювання конфісковані та будуть захоронені як радіоактивні відходи.

Ухвалою Апеляційного суду Житомирської області вирок щодо засуджених залишено без змін.

Фото прес-групи УСБ України  Житомирській області

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі