Політика

Юристи кандидата Жебрівського показали, як фальсифікували результати у Бердичівському окрузі

29 October 2014, 14:18

27 жовтня ЦВК опрацювала 100% електронних протоколів по 63 округу (Житомирська область), за даними яких, перемогу в виборах отримав Олександр Ревега. За останніми даними ЦВК, за Олександра Ревегу проголосували 26 765 виборців, за Павла Жебрівського 25 926, тобто, розрив між кандидатами склав 839 голосів.

Однак представники штабу кандидата в народні депутати Павла Жебрівського заявили про системні порушення виборчого законодавства, які були ними зафіксовані на відео безпосередньо у приміщенні окружної виборчої комісії, у зв’язку з чим вони звернулися до суду.

«Порушення були системні, які не помітити було неможливо. 90% тих, хто приїхав з дільниць, перебуваючи в приміщенні ОВК, самовільно розкривали усі пакети, діставали чисті протоколи, або не заповнені, але заздалегідь підписані протоколи, і заповнювали їх на ходу. Дехто робив це відкрито, прямо у залі засідань, хтось переховувався і заповнював документацію на східцях, на підвіконнях, у туалетних кімнатах чи десь по закутках. На запитання, чому ви тут заповнюєте пусті бланки і як ви їх маєте подавати в ОВК, нам член комісії однієї з дільниць сказав – а нас тут троє, от за усіх і розпишемось. Або коли запитали, навіщо вони взяли з собою пустий, але підписаний протокол, відповідали, що надійшла така вказівка. Крім того, дехто з собою в сумці привіз печатки, які мали б зберігатися на дільниці у сейфі. Порушень було дуже багато. Разом з тим з боку ОВК не було жодного застереження, ми неодноразово зверталися до голови, до заступників з приводу того, що увесь зал сидить і переписує протоколи, але реакції не було жодної», - розповів юрист Володимир Білик, який був спостерігачем на цих виборах.

Він також розповів, що були порушення і по процедурі, адже дані заносились у базу теж на ходу.

«Голова ОВК мав би до початку прийняття протоколів від дільничних виборчих комісій скликати комісію, прийняти протоколи, розірвати пакети, оголосити результати виборів, і лише після цього протоколи і вся документація мала прийматися членами комісії та заноситись у базу даних. Тут же відбувалося усе навпаки: спершу посадили членів комісії, які приймали документацію, вскривали пакети, вносили дані в базу. Лише після цього голова ОВК чи секретар зачитувала результати», - розповів Володимир Білик.

 

У зв’язку з цим юристи штабу Павла Жебрівського звернулися до суду, де вимагатимуть перерахунку голосів, що засвідчить дійсне волевиявлення народу.

«Ми направили заяви до окружної виборчої комісії та до ЦВК, яка своїм рішенням від 28 жовтня зобов’язала призупинити всі дії ОВК №63 по підрахунку голосів. А також звернулися до адміністративного суду із позовними заявами щодо неправомірних дій виборчої комісії та бездіяльності, а також щодо підрахунку голосів. 29 жовтня о 10.00 відбулось судове засідання в окружному суді по першій нашій скарзі. Суд прийняв рішення зобов’язати ОВК до 16.00 надати оригінали протоколів по тим дільницям, по яким ми зафіксували порушення. Сьогодні також має відбутися суд по другій позовній заяві. Оскільки зараз триває уточнення протоколів, ми будемо клопотати про перенесення розгляду справи, щоб якнайшвидше порівняти наші протоколи з уточненими. Таким чином, я думаю, що буде подана третя заява до окружного суду», - розповів керівник виборчого штабу кандидата в народні депутати Павла Жебрівського по 63 виборчому округу Володимир Хоров.

Тим часом в Житомирському обласному управлінні Комітету виборців України також повідомили про масове спотворення результатів виборів по 63 округу.

«Під час підрахунку голосів за кандидатів по 63 мажоритарному округу виявлена одна з найбільш зручних та простих технологій фальсифікації виборів - визнання бюлетеня недійсним. За офіційними даними підрахунку голосів, недійсними на окрузі визнано 4774 бюлетенів з 95 738, виданих на руки, а це близько 5%. Враховуючи незначний розрив між кандидатами-лідерами, така кількість бюлетенів, що визнані недійсними, могла значно вплинути на з’ясування результатів виборів на користь «потрібного» кандидата. Приводом для сумнівів у результатах виборчих перегонів на 63 окрузі свідчить ще кілька фактів. По-перше, станом на 12.00 27 жовтня лише на двох дільницях з 225 по всій Україні сайт ЦВК показував 100%-й результат підрахунку голосів: на 45 та 63 виборчих округах. У той час як на інших округах України кількість підрахованих даних кричуще відрізнялася - від 1-2% підрахованих голосів до 30-40%. Жоден інший округ не мав подібної швидкості підрахунку. По друге, сумнівною є і практично однакова кількість недійсних бюлетенів у Бердичівській виправній колонії №70 та Райківській виправній колонії №73 - 131 та 132 бюлетені відповідно», - повідомили в обласному управлінні КВУ.

Там зазначили, що уже три кандидати у народні депутати по 63 виборчому округу подають позови щодо перерахунку голосів - це Павло Жебрівський, Анжеліка Лабунська та Олександр Ігнатенко. 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі