Економіка

Підприємства Житомирської області почали переорієнтовуватися на Європу

30 October 2014, 15:30

Цікава тенденція помітна із статистичних даних ГУ статистики у Житомирській області щодо зовнішньоекономічної діяльності нашого регіону. Аналіз експорту з Житомирської області показує, що цього року він (експорт) почав зменшуватися в країни пострадянського простору, і водночас збільшуватися на ринок Європи. Хоч ця тенденція ще далеко не стала, проте можна припустити, що наші підприємства обрали новий орієнтир – Європа. Видно, дається взнаки зміна вектора політичного і економічного співробітництва на державному рівні.

Що ж конкретно кажуть цифри? За січень-серпень цього року, порівняно з відповідним періодом минулого року, експорт з Житомирщини зменшився в Білорусь (92% до 2013 р), Узбекистан (91,5%), ну а рекордне зниження, ясно, що до Російської Федерації (85,5%). В той же час, різко зріс експорт до Бельгії (496,9%), Литви (463%), Румунії (247,6%), США (216%), Німеччина (124,1%). Правда, у вказаній тенденції є і виключення. Певне збільшення зафіксовано до Азербайджану: країна пострадянського простору.

Друга знакова тенденція: суттєве зменшення імпорту практично з усіх країн-партнерів. Імпорт зменшився на 50-60% навіть з Польщі та світової фабрики (Китай). Незрозуміле виключення – Єгипет: збільшення аж на 525%. Вказана тенденція щодо зменшення має, як мінімум, два пояснення. Перше – відсутність вільних коштів в наших підприємств для закупівля іноземних товарів (це більш імовірно), друге – зростання самодостатності економіки Житомирської області (це менш імовірно).

Тренди товарної структури. Чітко виділяється група товарів, експорт яких збільшується. Це продукція сільського господарства. Рекордне зростання – зернові культури (418%). За ними щільно йдуть живі тварини, продукти тваринного походження (284%) та молоко, молочні продукти, яйця птиці, мед (282%). Однак частка цих товарів в загальній структурі експорту поки що невелика – 3-7%. Решта ж група товарів (це близько сорока найменувань) – це або рівень минулого року, або ж зменшення експорту на 10-20%. Тобто, ніяких суттєвих зрушень.

Про що говорять тренди товарної структури експорту? Аграрна галузь справді може стати локомотивом української економіки.

Сергій Ткачук для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі