Суспільство

Експерти вражені кількістю «джинси» у житомирських виданнях

30 October 2014, 16:13

 У деяких виданнях зафіксовано до 90% джинси, - про це свідчать дані моніторингу регіональних ЗМІ Інституту демократії імені Пилипа Орлика за вересень-2014, які оприлюднив сайт «Медіаграмотність».

Загалом у друкованих регіональних медіа, де проводився моніторинг, кількість матеріалів із ознаками замовності та немаркованої реклами сягнула у вересні 41%.

Картина, яку зафіксували експерти Інституту напередодні парламентських виборів у вересні, вражає — в деяких виданнях до 90% джинси! Такого не спостерігалося за майже три роки моніторингу.

Найбільше запудрюють мізки читачам друковані видання Чернівців: «Свобода слова» — 91,7%, «Час» — 89,1%; Житомира: газети «Ваші інтереси» — 68,8%, «Эхо» — 58,8%, «20 хвилин» — 52,4%; «Сумщина» — 61%; дніпропетровські «Зоря» — 52,6%, «Днепр вечерний» — 55,8%.

На сайтах інтернет-видань у середньому розміщено 34% джинси та немаркованої реклами. Серед сайтів найбільше джинсують: «Рупор Житомира» — 78,6%, «Житомир онлайн» — 71,4%; житомирський «Перший інформаційний портал» — 54,8%; чернівецький BukNews — 61,4%; «Мост Днепр» — 58,3%.

«Важливо підкреслити: у друкованих виданнях, де проводився моніторинг та регулярні медіазаходи, на яких оприлюднювалися та обговорювалися його результати, джинси значно менше, ніж у регіонах, де оцінка контенту проводиться вперше», - зазначають експерти.

Моніторинг недобросовісної реклами (джинса та немаркована реклама)

Експерти оцінювали четвертий тиждень вересня (з 22 вересня по 28 вересня), час, коли на тлі неоголошеної війни Росії проти України та безпрецедентної російської пропаганди стартувала передвиборча кампанія до Верховної Ради.

У вересні 2014-го Інститут демократії імені Пилипа Орлика підхопив естафету в Українського освітнього центру реформ та продовжує моніторинг регіональних медіа, який здійснювала ця організація з 2012 року. У вересні з об’єктивних причин відпав анексований Крим, де ЗМІ перетворилися на рупор пропаганди Кремля, та Вінницька область. Натомість до регіонів, де відбувається оцінка медіаконтенту, додалися Дніпропетровська, Одеська, Житомирська та Чернівецька області. 

У передвиборчому вересні кількість матеріалів із ознаками замовності та неналежно маркованої реклами у друкованих регіональних медіа сягнула 41%.

Напередодні парламентських виборів у вересні вразили видання, що знехтували професійною етикою, розмістивши до 90% джинси («Час» — 89,1%, «Свобода слова» — 91,7%)! Такого не спостерігалося за майже три роки моніторингу. Проаналізувавши ситуацію в ЗМІ Львова, Сум та Харкова, які досліджувалися з лютого 2012-го, бачимо, що вибори призвели до зростання джинси в цих регіонах більш ніж утричі до 32,3% (10,8% у липні). Подібну картину ми спостерігали під час парламентських виборів 2012 року та президентських 2014-го.

Критичну ситуацію з кількістю джинси, яка затьмарює всі попередні показники, незалежні експерти зафіксували у нових регіонах: Чернівцях, Житомирі, Дніпропетровську та Одесі. Більше половини суспільно значущого контенту мали ознаки замовності у друкованих виданнях Чернівців: «Час» — 89,1%, «Свобода слова» — 91,7%; Житомира: газети «Ваші інтереси» — 68,8%, «Эхо» — 58,8%, «20 хвилин» — 52,4%; «Сумщина» — 61%; Дніпропетровська «Зоря» — 52,6%, «Днепр вечерний» — 55,8%. 

 У Житомирі зафіксовано 56,2% матеріалів із ознаками замовності. Житомирські друковані видання немов змагаються між собою, хто розмістить більше прихованої реклами: «Ваші інтереси» — 68,8%; «Эхо» — 58,8%; «20 хвилин» — 52,4%; «Житомирщина» — 45%.

Сумські експерти звернули увагу на доволі низький рівень журналістики в Житомирі. «Іноді, читаючи матеріал, не можеш зрозуміти ні теми, ні ідеї, ні жанру, ні мотивації донесення інформації до споживача, бо все це розмито. Особливо часті такі публікації, як на наше оціночне судження, у газеті “20 хвилин”, — пише координатора проекту з Сум Алла Федорина. — Варто прочитати матеріали “Що київські з᾽їзди партій принесли Житомиру? Які партії пройдуть і хто піде в парламент по мажоритарці в Житомирі?” (№36) чи “Недільні розваги партійних з᾽їздів” (№36) — і виникає враження, що тут відсутні як редакторська вичитка, так і будь-яке літературне редагування. Загалом відсутня професійність».

Інтернет-видання

Інтернет-ЗМІ використовуються засівачами джинси не менш активно. На сайтах інтернет-видань зафіксовано 34% джинси та немаркованої реклами. 

Щодо інтернет-медій нових регіонів, то в Житомирі зафіксовано 60,7% джинси; в Дніпропетровську — 34,5%; у Чернівцях — 37,7%; в Одесі — 29,0%.

Серед сайтів найбільше джинсують «Рупор Житомира» — 78,6%, «Житомир он-лайн» — 71,4%; житомирський «Перший інформаційний портал» — 54,8%; чернівецький BukNews — 61,4%; «Мост Днепр» — 58,3% та дніпропетровський «056» — 35,4%; донецький сайт «ИА Новости» — 54,5%; львівський сайти ZIK — 54,8%; одеські «Трасса Е95» — 44,4% і «Таймер» — 35,7%, «Думская» — 22,9% відсотка.

Висновки

Моніторинг регіональних видань напередодні позачергових парламентських виборів у вересні 2014-го показав шалену кількість джинси та нерозбірливість регіональних медій. Під час виборчої косовиці журналісти не зважають на ситуацію в країні (неоголошена війна, безпрецедентна російська пропаганда) й забувають про свою відповідальність перед суспільством. Схожу картину ми спостерігали у вересні — жовтні 2012-го та перед президентськими виборами 2014-го. Закликаючи владу та суспільство до змін, самі журналісти і ЗМІ не міняються. Чи варто дивуватися, що рівень довіри до медій невпинно знижується?

Важливо підкреслити, що значно менше джинси експерти виявляють у регіонах, де з 2012 року проводилися моніторинги й регулярні медіазаходи з оприлюднення та обговорення їхніх результатів, порівняно з регіонами, де оцінка контенту проводилася вперше.

Моніторинг друкованих та Інтернет — медіа на предмет дотримання ними професійних стандартів проводиться Інститутом демократії ім. Пилипа Орлика з вересня 2014 року у Львівській, Донецькій, Харківській, Сумській, Дніпропетровській, Одеській, Чернівецькій та Житомирській області. Кожний регіонпредставлений чотирма регіональними друкованими та чотирма онлайн-виданнями. В цьому звіті наведено результати моніторингу за вересень, що здійснювався з 22 вересня по 28 вересня2014 року. Всього було проаналізовано: 641 матеріал друкованих видань та 712 публікацій новинних сайтів.

Для моніторингу було відібрано по 4 регіональних друкованих та 4 онлайн-медіа у Чернівецькій, Дніпропетровській, Одеській, Львівській, Донецькій, Харківській, Сумській, та Житомирській областях. До цих видань увійшли: 

  • Чернівці: «Молодий Буковинець», «Погляд», «Час», «Свобода слова», ChernivtsiTimes, «Чернівецький промінь», «БукІнфо», BukNews;
  • Дніпропетровськ: «Зоря», «Наше місто», «Днепр вечерний», «Лица», «МостДнепр», «056», «Комментарии: Днепропетровск», інформагенство «Наш район»;
  • Одеса: «Вечерняя Одесса», «Одесская правда», «Чорноморські новини», «Курьер недели», «Думская», «Трасса Е95», «Одесская жизнь», «Таймер»;
  • Донецьк: «Комсомольская правда», «Донбас Неделя», «Донецкие новости», «Московський комсомолець», «Новости.dn.ua», «Ура-информ», «Донбас», «Новости Донецкой Республики», «ИА Новороссия»;
  • Львів: «Високий замок», «Експрес», «Львівська пошта», «Ратуша», Zaxid.net, «Вголос», «Галінфо», ZIK;
  • Суми: «Данкор», «Сумщина», «Панорама», «Ваш шанс», «Шостака.інфо», «0542», «Сумиінфо», Хpress;
  • Харків: «Время», «Слобідський край», «Харьковские известия», «Вечерний Харьков», «Статус кво», «Объектив», «МедиаПорт», АТН;
  • Житомир: «Житомирщина», «Эхо», «20 хвилин», «Ваші інтереси», «Житомир.інфо», «Перший інформаційний», «Рупор Житомира», «Житомир он-лайн».

 

Житомир.info за матеріалами сайту «Медіаграмотність»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі