Влада

У селі Житомирської області встановили вуличні ліхтарі на сонячних батареях

31 October 2014, 11:24

У рамках Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» у селі Стрибіж Червоноармійського району було реалізовано два мікропроекти.

Про це йшлося 30 жовтня під час виїзної конференції, присвяченої реалізації проекту на Житомирщині, - повідомляє прес-служба Житомирської обласної державної адміністрації. 

Стрибіж – ошатне сучасне село з населенням 641 особа. Тут розташована школа, у якій навчається 158 учнів, і дитячий садочок із 32 вихованцями.

Восени 2011 року громада села долучилася до участі у проекті «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Було визначено 7 основних проблем, які найбільше турбували мешканців села. Серед них - ремонт дошкільного навчального закладу, вуличне освітлення, ремонт доріг, забезпечення медичним обладнанням Стрибізької лікарської амбулаторії, заміна вікон та ремонт у будинку культури, відновлення стадіону та дитячого майданчика в селі Слобідка, організація збирання та вивезення сміття на сміттєзвалище.

За словами Стрибізького сільського голови Леоніда Корзуна, дитячий садочок був побудований у 50-х роках минулого століття. Спочатку за кошти сільської ради і субвенції оновили дах, а у 2012-2013 роках в рамках проекту замінили вікна і двері. Зараз у закладі проводяться внутрішні роботи. За 2 місяці тут буде сучасний садочок із внутрішніми туалетами та світлими й комфортними приміщеннями. 

Загальний бюджет проекту склав 162 тис. грн., з них сільська рада внесла 73 тис. грн., а мешканці села – 6 тис. 152 грн. Надали фінансову допомогу і місцеві підприємці. Активність членів місцевої громади на чолі із громадською організацією «Надія майбутнього» була гідно відзначена – село на конкурсній основі отримало можливість здійснити ще один мікропроект, який стосувався відновлення вуличного освітлення.

За короткий термін у вересні 2014 року в селах Стрибіж та Слобідка була запущена система зовнішнього освітлення локальних територій з використанням світильників із автономними джерелами живлення, яка складається із 30 установок. 

Система освітлення працює від сонячної енергії. На електроопори встановлюються спеціальні елементи, які перетворюють сонячне світло в електроенергію навіть за умов сильної хмарності та атмосферних опадів. Ця енергія накопичується в акумуляторах протягом дня, а з настанням темного часу доби – живить лампи ліхтарів. У ліхтарях використовуються енергоощадні лампи, які споживають набагато менше енергії, ніж звичайні. Цього цілком достатньо на освітлення вулиць.

Вартість проекту склала 322 тис. грн., з них внесок кожного домогосподарства – 50 грн. 

Фото Катерини Тарановської, прес-служба Житомирської обласної державної адміністрації

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі