Події

Житомирські активісти будуть стежити за розслідуванням вбивства Олександра Жадька

11 November 2014, 12:52

 Тіло загиблого Олександра Жадька знайшли 11 липня в селі Зарічани Житомирського району, у хаті, яку він винаймав у товариша. На тілі вбитого експерти нарахували більше десятка ножових поранень. 43-річний чоловік загинув на місці. Вбивця втік, не взявши ні грошей, ні цінностей.

Підозрілого чоловіка, який тікав вбік лісосмуги, побачили свідки. Зафіксувала зловмисника і камера відеоспостереження неподалік від автобусної зупинки. Вбивця їхав з потерпілим в одному автобусі, а коли слідував за своєю жертвою у подвір’я, його помітив сусід.

Батьки загиблого досі не можуть збагнути, за що їхнього сина так жорстоко вбили. Кажуть, він не мав ворогів і ніколи не говорив про погрози.

Через три тижні після вбивства міліція затримала підозрюваного. Ним виявився 30-річний мешканець Житомирської області.

«Міліцією було відкрите кримінальне провадження за фактом умисного вбивства. Стаття 115 кримінального кодексу України. Відповідно до цієї статті до санкцій статті визначено покарання від 10-ти до 15-ти років позбавлення волі, або довічне позбавлення волі», - повідомляє речник УМВС України в Житомирській області Алла Ващенко

Майже 2 місяці підозрюваний знаходився під вартою, проте 26 вересня Корольовський районний суд Житомира ухвалив рішення, яким дозволив затриманому внести грошову заставу і вийти на волю.

«Як мені повідомили, вперше за всю історію Житомира і Житомирської області суддя прийняв ухвалу, де за 200 тисяч гривень звільнив підозрюваного у такому страшному злочині», – каже брат загиблого Юрій Жадько.

У прокуратурі вважають: суддя діяла в рамках закону і не перевищила своїх повноважень, бо задовольнила клопотання прокуратура і продовжила термін тримання підозрюваного під вартою.

«Суддя продовжила термін тримання підозрюваного під вартою до трьох місяців, тобто те, що ми просили. Але одночасно з цим суддя визначив розмір застави в сумі порядка 200 тисяч гривень. Нами була подана апеляція з цього приводу, однак Апеляційний суд Житомирської області нам апеляцію не задовольнив», - каже прокурор відділу прокуратури Житомирської області Олександр Кухаренко

Опинившись на волі, підозрюваний може впливати на слідство, тиснути на потерпілих або взагалі втекти, - вважає правозахисниця Юлія Демчук. Вона пояснює: суддя могла не відпускати підозрюваного, адже закон дозволяє робити винятки, коли злочин пов'язаний з убивством.

Суддя Олена Рожкова, яка ухвалювала це рішення, спілкуватися з пресою відмовилась. Щоб дізнатися про причину такого резонансного рішення, у суді порадили звернутися із письмовим запитом.

Не захотів коментувати справу і підозрюваний, якого журналісти зустріли на попередньому засіданні Житомирського районного суду.

Активісти житомирського Автомайдану кажуть: підозрюваний має впливових родичів, і це може відобразитися на ході розслідування. Ще навесні, відвідуючи маєтки житомирських посадовців, автомайданівці розповідали про родинні зв’язки із силовиками.

Громадські активісти вирішили відвідувати засідання і слідкувати за неупередженістю суддів.

«Нас турбує, чи буде справедливість у цьому судовому засіданні. Ми знаємо точно, що ця людина повинна бути позбавлена волі, по крайній мірі на час проведення судових засідань. Як мінімум обмежений, але наскільки ми знаємо, ця людина спокійно ходить вулицями, хоч і підозрюється у дуже серйозному злочині», - каже координатора ГО «Автомайдан-Житомир» Валерій Арушанян.

Рідні загиблого Олександра Жадька досі не можуть змиритися з втратою. Вони вірять, що жорстокий злочин не зійде убивці з рук і сподіваються: судді таки покарають злочинця.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі