Місто

У Житомирі дільничні лікарі отримали 27 автомобілів для обслуговування пацієнтів вдома

19 November 2014, 18:06

Дільничні лікарі отримали довгоочікувані автомобілі для обслуговування пацієнтів вдома. 27 автівок відтепер забезпечуватимуть швидку та вчасну доставку лікаря на виклик хворого. Загалом, у медичних установах Житомира налічується 218 дільниць, з них 63 – «машинні». Станом на початок року в міських лікарнях налічується 59 автомобілів, з яких списанню підлягають 42, а взагалі необхідно 108. Автопарк міських лікарень та поліклінік не оновлювався довгий час. Найстаріші автомобілі 1985-го року випуску, багато автівок 90-их років, найновіші – 2006-го, автомобілі марки «Таврія», та й тих всього три.

Питання відсутності авто для дільничних лікарів – це питання, перш за все, здоров'я і життя мешканців міста Житомира, вважає перший заступник міського голови Сергій Сухомлин.

«На початку року лікарі, головні лікарі міських лікарень просили розглянути можливість щодо виділення їм грошей для придбання хоча б 2-3 автомобілів для кожної лікарні. В принципі, проблему завжди потрібно вирішувати комплексно, і тому ми змогли знайти в бюджеті ресурси і виділили 2,7 млн. грн. 27 автівок вже на даний момент передані нашим лікарням», - зазначив Сухомлин.

Кількість викликів до хворих на дому в 2013 році становила 450 320, навантаження на одного лікаря в середньому в день складало 8-9 відвідувань. Окрім сімейних лікарів, до хворих та лежачих пацієнтів потрібно доставити лаборантів, масажистів, спеціалістів різного профілю: хірургів, невропатологів та ін., медсестер, аби встановити крапельницю чи зробити кардіограму. Авто для цих потреб – життєва необхідність, говорить Олена Піковська, завідувач відділення загальної практики (сімейна медицина).

«Взимку, в епідемію, дуже багато викликів, лікарі просто розриваються, вони до ночі ждуть ці машини, на одну машину по 5-6 лікарів. Взяти «Таврію», що таке «Таврія» - взимку в шубі туди сісти шістьом лікарям… Це нереально. Проблеми були дуже великі», - каже Піковська.

Заступник головного лікаря КУ «ЦМЛ №2» з поліклінічного розділу роботи Людмила Бондаренко каже, що для них це справжнє свято: на їхній Богунський район виділено 10 новеньких автівок марки Daewoo Sens, і відтепер в таких віддалених точках як Крошня, Богунія та Мальованка хворий не чекатиме лікаря годинами.

«Звичайно, що сьогодні ми отримали ці автомобілі, які нам допоможуть надавати якісну медичну допомогу населенню вдома. І дуже задоволені цим і дякую житомирській міській раді за чуйність, за увагу до наших проблем і за таку гарну допомогу для нас», - наголосила Бондаренко.

Загалом машини будуть розподіленні між дитячою та дорослою дільничною мережею.

Прес-служба Житомирської міської ради 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі