Суспільство

У житомирському Центрі здоров’я «Відновлення» пройшли реабілітацію більше 20 бійців АТО

23 November 2014, 13:30

За останні місяці через Центр здоров’я і реабілітації спини «Відновлення», який працює у Житомирі, пройшли більше 20 поранених військовослужбовців 95-ї бригади. Вони безкоштовно отримали комплекс необхідних реабілітаційних заходів. Ще близько 10 дружин бійців АТО отримали консультацію та лікування у Кабінеті краси центру здоров'я «Відновлення».

Про допомогу військовим-землякам ми розмовляємо з директором Центру здоров’я і реабілітації спини «Відновлення» Матвієм Хреновим.

Сьогодні в Україні відзначається річниця Майдану. Багато важливих подій сталося за цей рік. Чи не найболючіша з яких – це війна з російським окупантом, яка забрала життя сотень кращих представників української нації і зробила каліками тисячі бійців. Добре, коли у них є можливість повернути рухливість рук і ніг, відновити функції хребта, знову узяти до рук прості предмети. Як давно ви надаєте допомогу пораненим військовим?

- Дійсно, події Майдану не залишили байдужими жодного свідомого українця, і мене теж. Під час Майдану у Києві я декілька разів допомагав потерпілим як лікар. Був активним членом різних подій, пов’язаних із Революцією Гідності. Коли почалася анексія Криму, допомагав військовим як міг. Але я не хірург, і невдовзі зрозумів, що не можу допомагати людям там, на місці, бо по спеціальності я лікар-радіолог, а там це, в принципі, не потрібно. На той час я уже мав свій бізнес, пов'язаний з реабілітацією, і мені спало на думку, що, можливо, я можу бути корисним і тут, у Житомирі. Таким чином я та персонал Центру здоров’я «Відновлення» почали допомагати хлопцям, які поверталися із зони АТО після поранень. Я запропонував свою допомогу 95-й бригаді, поговорив по телефону з командиром бригади, і десь через тиждень він відправив до мене перших двох хлопців. Хоча в нас приватний центр, це було для них абсолютно безкоштовно. З того часу практично щотижня у нас є на реабілітації хтось із зони АТО.

- З якими травмами приходять до вас військовослужбовці?

- Одними із найпоширеніших травм військовослужбовців є поранення кінцівок або травми хребта. На полі бою, а потім у шпиталях їм надають невідкладну допомогу, оперують. Але для того, щоб повернутися до якісного життя, а багато з них хочуть повернутись назад на схід, треба відновити функцію кінцівки (кінцівок). Відновлення функцій і є нашим основним завданням. До нас потрапляють хлопці після вогнепальних або осколкових поранень рук, ніг. Після оперативних втручань у них здебільшого залишаються шрами, вставлені пластини для фіксації, що може призвести до порушень функцій рук та ніг. Наприклад, перший наш хворий – офіцер з 95-ї, у нього було осколкове поранення руки. Його прооперували, він повернувся в Житомир, і в нього зовсім не згиналася кінцівка. Після того, як ми з ним попрацювали, у нього почала згинатися рука. Останній хлопець, який проходить реабілітацію, він офіцер, майор, не буду називати прізвища, він прийшов до нас на милицях, у нього було осколкове поранення ноги і руки. Після реабілітації він ішов від нас із паличкою, лише трохи кульгав. Руку практично повністю відновили. Через місяць він має до нас повернутися, щоб закінчити реабілітацію, тому що йому потрібно відпочити від процедур.І я дуже втішений, тому що більшості хлопцям ми дійсно допомогли.

- На якому етапі лікування бійцям краще проходити реабілітаційні заходи?

- Чим раніше, тим краще. Якщо вони до нас приходять з пластинами, або перелом іще не зрісся, то це дуже добре, тому що ми робимо все для того, щоб він зрісся правильно. Ми практично в 2 рази можемо пришвидшити загоєння перелому, і цей процес є менш болісний. І ускладнень значно менше, якщо людина до нас одразу потрапила. І якщо у людини остеохондроз, або травми, або захворювання хребта, - це вже взагалі не проблема. Якщо це молоді здорові хлопці – у наших силах допомогти їм із захворюваннями спини. У Центрі здоров’я є все необхідне обладнання, яке потрібно для реабілітації спини та кінцівок.

- Учому полягає реабілітація для такої специфічної категорії, як поранені в зоні АТО?

- По-перше, у нашому Центрі є лікарі мануальні терапевти, які оглядають пацієнта і консультують. Вони можуть вправити хребет, але тільки м’якими методиками, бо ми неприхильники костоправства. Далі хлопці йдуть на електроміостимуляцію – методику, яка відновлює тонус м’язів. Де він підвищений, там знижується, і де знижений - підвищується. Це дуже важливо, тому що якщо у людини є порушення функцій кінцівки, м’язи атрофуються. Їх треба відновлювати. Те саме з хребтом. Дуже часто у людей хребет починає боліти, тому що знижений тонус м’язів. Або з віком, або через сидячий спосіб життя.

Також для бійців є важливою ударно-хвильова терапія. Це сучасна прогресивна методика, на жаль, не дуже розвинена в Україні. Завдяки їй можна відновлювати суглоби, працювати з контрактурами, ефективно пришвидшувати та покращувати процес регенерації кісткових тканин при переломах. Вона дозволяє правильно зростатись кістковим мозолям або прискорити цей процес.

Також на базі Центру здоров’я є унікальний надпотужний лазер, який чудово знімає запалення, знеболює і знижує набряк.

Якщо казати про захворювання хребта, то в нас є суха витяжка. Це також сучасна методика, вона вважається кращою, ніж підводне витяжіння для хребта. Ну й, нарешті, не варто забувати про традиційно ефективну магнітотерапію.

Плюс у нас вже почав працювати зал лікувальної фізкультури, де лікар може не лише розказати і показати, які вправи має робити пацієнт, а є змога позайматися тут же, у Центрі.

- Скільком військовослужбовцям, які пролікувалися у зв’язку з пораненнями у так званій зоні антитерористичної операції, ви вже допомогли, скільком ще плануєте допомогти? Чи є серед ваших пацієнтів жінки з АТО?

- Відповім з кінця. Так, були й жінки. Одна з них перебувала в зоні АТО поруч зі своїм чоловіком-військовослужбовцем з березня. Побула 1,5 місяця і повернулася, зараз вона в Житомирі з дітьми. У нашому Центрі їй були надані послуги по лінії косметології. За консультацією лікаря-косметолога зверталися дружини інших військових. У нашому центрі є лікар-косметолог-дерматолог, одна з небагатьох в області, яка не просто допомагає з проблемами косметологічного характеру, а й може надати кваліфіковану допомогу у лікуванні проблем шкіри. До нас уже зверталися бійці із подібними проблемами, ми їм теж допомагаємо безкоштовно.

Стосовно військовослужбовців, то за останні місяці реабілітацію пройшли близько 20 бійців 95-ї житомирської бригади. Спочатку думав, що це небагато, а потім виявилося, що не так уже й мало – у деяких наших поліклініках навіть на обліку нема стількох людей з АТО. Для нас нормою є проходження реабілітації для однієї-двох людей на тиждень. На лікуванні може перебувати одна-дві людини постійно. Для реабілітації потрібно в середньому 2 тижні. Якщо пацієнт важкий, робиться перерва, і знову 2 тижні терапії. За ці місяці ми не відмовили ще нікому і візьмемося допомогти усім військовим, які захищають суверенітет нашої держави.

- Ну, і останнє, доволі делікатне питання, начистоту. Як часто ви та ваші підлеглі допомагаєте коштами для армії?

- Не хотів би хвалитися, але допомагаю і коштами. Маю для себе внутрішній відсоток від доходів, який регулярно перераховую на рахунки волонтерських організацій або для певних цілей. Мій товариш і кум є одним з координаторів проекту «Білі берети» у Тернополі. Він хірург, вони з командою їздять по військовим частинам, на передовій теж, і проводять навчання з надання першої медичної допомоги. Тому що насправді дуже великий відсоток втрат саме через те, що хтось не надав допомогу у перші секунди після поранення. І коли не вистачало коштів на це обладнання, муляжі, НАТОвські аптечки,  я зі своїми друзями теж долучилися до збору необхідних коштів. Уміння надавати екстрену допомогу - цедійсно те, що може вже врятувати десятки, сотні життів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі