Суспільство

У Житомирській області вшанували Героїв Базару

23 November 2014, 14:24

22 листопада у селі Базар Житомирської області військові, громадськість, представники влади, духовенства, молодь, школярі вшанували пам’ять 359 героїв, які поклали свої голови за незалежність України.

Про це Житомир.info повідомили в прес-службі Житомирської облдержадміністрації.

93 роки тому поблизу села Базар були розстріляні 359 полонених вояків похідної групи Армії УНР, які відмовились перейти на службу до Червоної Армії. Це відбулося 21 листопада 1921 року.

У 2000 році на місці битви був відкритий Меморіал пам'яті Героїв Базару з іменами полеглих воїнів. З того часу тут щороку відбуваються урочисті поминальні заходи.

Виступаючи на мітингу біля меморіалу Героям Базару, т.в.о. затупника голови облдержадміністрації Ярослав Лагута зазначив, що згадуючи подвиг героїв, українці сьогодні мають унікальний шанс досягти високої мети і побудувати справжню незалежну Україну.

«Ми тільки останнім часом, після Революції Гідності, стали розуміти, що оце блакитне небо і землю, даровану нам Богом, треба боронити і, на жаль, віддавати за це життя», - акцентував посадовець і закликав кожного до єднання, незалежно від віри і партійної приналежності, під жовто-синім прапором задля розбудови держави.

«Кожен із нас для розбудови незалежності має робити те, що від нього залежить: на фронтах священної війни на сході України, на хлібному полі, у школі, виховуючи молоде покоління, відкриваючи очі на справжню українську історію. Шануючи полеглих, потрібно дивитися вперед і, не жаліючи зусиль, розбудовувати світле майбутнє для нашої молоді», - наголосив Ярослав Лагута.        

Історія має традицію повторюватися. Події останнього часу підтвердили, що українцям потрібно відстоювати свою незалежність. Про це говорили, виступаючи на мітингу, Базарський сільський голова Олександр Бутько, голова Народицької райдержадміністрації Богдан Васильчук.

359 полонених вояків УНР відмовились стати на бік окупантів, віддавши свої  життя. Не маючи гідного озброєння, голодні, вони свято любили Україну. Наш народ повинен памятати про них, приходити на ці священні місця. Адже нація впевнено торує шлях у майбутнє, тільки пам'ятаючи про своє минуле.

Зараз Україна переживає важкі часи. Ми схиляємо голови перед героями Небесної сотні. Ми молимось, щоб перестала литися кров на східному фронті, а наші вояки повернулися додому живими і неушкодженими. Один із них, військовослужбовець 95-ї аеромобільної бригади Олександр Росмік, також взяв участь у поминальних заходах. Від імені своїх побратимів він заявив: «Ми продовжуємо традиції українських вояків, нашого українського козацтва по захисту суверенітету і цілісності України».

А голова громадського обєднання «Луганці» Сергій Коваленко, що приїхав із м. Луганська, висловив переконання в тому, що Львів, Київ і Луганськ разом, а окуповані області незабаром повернуться в Україну.

Вперше у помнальних заходах біля Меморіалу пам'яті Героїв Базару взяли участь ліцеїсти Київського ліцею ім. І. Богуна, а також оркестр Збройних Сил України. Карбуючи крок, урочистим маршем пройшла почесна варта.

Фото прес-служби Житомирської ОДА

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі